Stichting vier en 5 mei op zoek naar oorlogsverhalen

De provinciale Stichting vier en 5 mei is op zoek naar oorlogsverhalen; naar gebeurtenissen in de jaren ‘40-'45, die maar bij heel weinig personen bekend zijn en die eigenlijk nog nooit zijn verteld.

In de periode van 10 april tot en met 5 mei van het jaar 2020 worden deze verhalen op 75 locaties in de provincie op de een of andere manier in de schijnwerper gezet. Op podia in theaters of dorpshuizen, op dorpspleinen en op bijvoorbeeld plaatsen waar het verhaal zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. Dat kan een huiskamer zijn,
een boerderij of een plek ergens in het open veld. Het getal 75 wordt aangehouden omdat het in 2020 75 jaar is geleden dat de Tweede Wereldoorlog wat Nederland betreft ten einde liep.

Informatieve bijeenkomst

Vorige week donderdagavond hield de stichting een informatieve bijeenkomst in mfc De Binding in Oude Pekela. Behalve medewerkers van ‘vier en 5 mei’ waren ook vertegenwoordigers aanwezig van de instantie De Verhalen Van Groningen (DVVG). Verder was het bestuur van het Oranje en Bevrijding Comité Pekela (OBCP) present alsook diverse overige belangstellenden.

Pauliene Broekema

Pauliene Broekema, bekend van onder andere het NOS journaal,gaf voorbeelden om welke soort verhalen het gaat. Ze vertelde over een antieke houten klerenhanger met daarop de naam Meedendorp. Toeristen uit de provincie Groningen troffen dit voorwerp aan in een kast in een hotel in de buurt van Auschwitz. De reizigers wilden de restanten van het vroegere concentratiekamp bekijken en namen het hangertje mee terug naar Warffum, waar het oorspronkelijk vandaan kwam. Later bleek dat deze gebeurtenis bij nagenoeg niemand bekend was, maar wel grote impact had nadat het verhaal bekend was geworden.

Een stadsgids uit Winschoten verhaalde over twee Joodse broers uit die plaats (Klompe Salomons) die in 1942 met twee koffers vol geld per trein naar Zwitserland probeerden te vluchten. "En zo zijn er eindeloos veel verhalen die nog niet zijn verteld", aldus Diederik van der Meide van de organiserende stichting.

Het is de bedoeling dat de verhalen die worden aangeleverd allemaal worden gelezen en vervolgens worden gebundeld. Met begeleiding van DVVG zullen ze worden gebundeld en geselecteerd. Daarna wordt bepaald welke gebeurtenissen zullen worden nagespeeld en op welke locaties.

Elke gemeente in de Groningen doet mee. De provincie draagt een deel van de kosten. Verder komen er bijdragen van gemeenten en een groot aantal sponsoren.

Insturen

Personen die verhalen willen insturen kunnen dit doen via een aantal websites en emailadressen. www.DVVG.nl, diederik@bevrijdingsfestivalgroningen.nl,
a.bransen4@kpnplanet.nl en t.tillema@gmail.com.