Boekpresentatie De eeuwige geest van de Langeleegte deel 2

Winschoten/Veendam - Het eerste exemplaar van De eeuwige geest van de Langeleegte, deel 2 - De Verbinding wordt dinsdag 27 november uitgereikt aan R(udi). G. Boekhoven, oud-burgemeester van Veendam (1976-1987). Dat gebeurt in de kantine van Veendam 1894 op Sportpark De Langeleegte.

Het boek is geschreven door Willem Molema, die in deel 1, De eeuwige geest van de Langeleegte, de historie van club en het stadion beschrijft. Molema is geboren in Veendam en runt nu een Bed and Breakfast met zijn vrouw in zijn woonplaats Oude Pekela. Hij was onder meer actief als sportjournalist en - later - als regioverslaggever bij, toen nog, het Nieuwsblad van het Noorden.

Een begrip

SC Veendam was van 1954 tot 2013 een betaalde voetbalclub. SC Veendam en de Langeleegte vormden een begrip dat meer betekende dan alleen voetbal. Er was een zekere relatie met amateurclubs, politiek, oorlogstrauma’s, horecagelegenheden, onderwijs, vluchtelingen, politie, China, de Antillen, aardappelmeel en prins Hendrik.

Meer dan alleen voetbal

Er was een sterke verhouding met het plaatselijke zwembad als ‘de natte achterkant van het stadion’, met een plek waar tussen 1931 en 1944 voetbalhistorie in amateurtijd werd geschreven en er was een verbroken relatie met het eerste sportpark in het centrum van het dorp waar voetbal niet kon gedijen. Kortom, SC Veendam en de Langeleegte ademden meer dan alleen voetbal.

De eeuwige geest van de Langeleegte: deel 2, De Verbinding. Willem Molema, 280 pagina's met 200 foto’s, ISBN 9789491737404, prijs 34,95 euro. Leverbaar vanaf 27 november 2018.