Verhalen van Groningse ouderen in bundel Dichten met Oma

Pekela - Ouderen dragen een leven lang aan verhalen bij zich. Om deze verhalen te bewaren ging de Stadsdichter van Groningen Lilian Zielstra, geboren en getogen in Nieuwe Pekela, het afgelopen anderhalf jaar in gesprek met bewoners van diverse zorgcentra in Groningen. Samen met collega-dichters en muzikanten maakte ze ter plekke gedichten en liederen die verwerkt zijn in de bundel Dichten met Oma.

Het eerste exemplaar van de bundel wordt op maandag 26 november tussen 14.00 en 15.30 uur gepresenteerd in de Concertzaal van VRIJDAG aan de Sint Jansstraat 7 in Groningen. Tijdens de presentatie worden gedichten en liederen voorgedragen van kunstenaars die aan het project hebben meegewerkt. 

Pronkjewail fonds
Het project Dichten met Oma kreeg vorm na een subsidie vanuit het Pronkjewail fonds. Dit fonds beoordeelt subsidieaanvragen voor culturele projecten in Groningen met en voor ouderen. Hierdoor werd het project onderdeel van Een Leven Lang Kunst, het programma dat actieve deelname van ouderen aan de samenleving wil bevorderen door middel van kunst en cultuur.

Lumineus idee

VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen, is penvoerder voor dit samenwerkingsverband. "Het was een lumineus idee van Lilian Zielstra toen zij stadsdichter werd: we zoeken met jonge dichters ouderen in verzorgingstehuizen op, laten ze hun verhaal vertellen en maken daar vervolgens gedichten over. Vele bezoeken later bleek de oogst aan gedichten rijk genoeg om er een prachtige bloemlezing van te maken”, zo laat Uitgeverij Passage weten.

De bundel bevat bijdragen van Rik Andreae, Esmé van den Boom, Annegreet Bos, André Degen, Laura Dijkstra, Sylvia Dragstra, Fieke Gosselaar, Cissy Gressmann, Famke Gussenhoven, Jacco Hage, Myron Hamming, Sacha Landkroon, Renée Luth, Bill Mensema, Kasper Peters, Jirke Poetijn, Rachel Raetzer, Rense Sinkgraven, Rob Rosendahl, Hanne Stegeman, Irene Wiersma en Lilian Zielstra.

Officiële bloemlezing

De gedichten zijn geïllustreerd met foto’s van de deelnemers door David Vroom. “Dichten met Oma wordt niet alleen inhoudelijk een boeiende bundel, fijn is ook dat een flink aantal jonge dichters hier voor het eerst in een officiële bloemlezing verschijnt”, aldus Uitgeverij Passage.