Nieuwe bus voor het oppervlaktereddingsteam uit Finsterwolde

Finsterwolde - In het bijzijn van waarnemend burgemeester van gemeente Oldambt, Rika Pot, vindt vandaag op de brandweerkazerne in Finsterwolde de overdracht plaats van een nieuwe bus voor het oppervlaktereddingsteam.

Met de nieuwe bus kan het team veiliger uitrukken en is er meer gemak voor de brandweerlieden. Op drie plekken in onze provincie zijn oppervlaktereddingteams. Zij zijn onderdeel van de brandweer. De teams rukken uit bij incidenten waarbij een persoon te water is, maar nog wel aan de oppervlakte is. Bijvoorbeeld wanneer eenauto in (ondiepe) sloot belandt.

Meer veiligheid
De nieuwe bus voldoet aan alle veiligheidseisen. Zo wordt er voor het navigeren alleen gebruik gemaakt van een gesproken stem en stoeltrillingen. Dit laatste heet ‘tactiele navigatie’. Brandweer Groningen ontving eerder een belangrijke prijs voor deze nieuwe vorm van navigeren. De stem en de trillingen zorgen ervoor dat onderweg naar een incident niet meer op een scherm gekeken hoeft te
worden. Dit draagt bij aan de veiligheid op de weg. Ook zit er een automaat in de nieuwe bus. Door niet te hoeven schakelen, kan er weer tijd gewonnen worden. Daarnaast is de bus ruimer. In de bus kan al een nat kledingstuk uitgetrokken worden. Om onderkoeling te voorkomen.

Personen te water
Het oppervlaktereddingsteam uit Finsterwolde heeft in 2018 al 26 keer uitgerukt. Vaak ging het om een auto die in de sloot belandde. Maar het team helpt bijvoorbeeld ook zwemmers die in nood verkeren. Daarnaast ondersteunt het team bij incidenten de brandweerduikers. Die zijn verzameld bij de kazerne in de stad Groningen. Naast Finsterwolde zijn er ook oppervlaktereddingsteams in Delfzijl en Zoutkamp. Het team uit Finsterwolde is de eerste met een nieuwe bus.