Gemeenteraad Westerwolde wil staatssecretaris op het matje roepen over AZC Ter Apel

Vlagtwedde/Ter Apel - Gemeentebelangen Westerwolde heeft woensdagavond, tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis van Sellingen, een voorstel gedaan om staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD) uit te nodigen voor een ingelaste openbare raadsvergadering.

Gemeentebelangen Westerwolde wil dat die raadvergadering op korte termijn - voorgesteld wordt genoemde bijeenkomst vóór 10 december - te houden.

Onder meer de situatie op en rondom het AZC in Ter Apel, alsmede de gevolgen van het (wan)gedrag van een aantal 'veilige landers', zoals dat wordt omschreven, zal dan moeten worden besproken.

Grensoverschrijdend gedrag

Er is, zo stelt Gemeentebelangen, sprake van veel overlast door grensoverschrijdend gedrag van een aantal van deze 'veilige landers'. Dit blijkt uit een toename van winkeldiefstallen en intimiderend gedrag in het complex in Ter Apel.

De toename van de winkeldiefstallen zou voor de winkeliers in Ter Apel hebben geleid tot een onacceptabel niveau van kosten.

Onveilig gevoel

Bovendien zouden bewoners en bezoekers van het complex in Ter Apel zich onveilig voelen. Personeel van zowel de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) als het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zou, zo wordt beweerd, onmachtig zijn de overlast beheersbaar te maken. 

Voor PvdA-fractievoorzitter Stienus Melis gaat het uitnodigen van de staatssecretaris alleen niet ver genoeg. "We moeten duidelijk maken waar de onmacht ligt." Hij wil dat de staatssecretaris komt met, zoals Melis het noemt, 'perspectief op oplossingen'. 

Goede voorbereiding

Wil Meendering van het CDA is het er mee eens dat staatssecretaris Harbers aan de tand moet worden gevoeld, maar of dit nog vóór 10 december gerealiseerd kan worden is de vraag. "Dit vergt namelijk een goede voorbereiding", aldus Meendering.

Volgens Wim Eilert van de PvdA moet Westerwolde het ijzer smeden nu het nog heet is. "We moeten niet wachten, maar nu aanpakken."

Waarnemend burgemeester Leendert Klaassen beloofde de kwestie met de staatssecretaris te bespreken. "Het is echt een korte termijn, maar ik ga kijken wat er kan."