Lezing Henk de Jong in De Ontmoeting in Scheemda

Scheemda - Henk de Jong geeft zondag 18 november een lezing over Vincent van Gogh en zijn interesse in het boek 'De navolging van Christus' door T. A. Kempis. De lezing vindt plaats in De Ontmoeting aan de Kerklaan 32 in Scheemda, aanvang 15.30 uur.

Weinigen weten dat Vincent van Gogh eigenlijk graag dominee had willen worden zoals zijn vader en dat hij intense belangstelling had voor de navolging van Christus. Hij zegt ervan: ‘Dat boek is subliem’. In Engeland was Vincent een poosje de hulp van een predikant die hem  soms liet voorgaan in een kerkdienst. Een preek die Vincent hield in het plaatsje Richmond is bewaard gebleven en die is heel bijzonder.

Vincent vond de universitaire studie om dominee te worden overbodig, liever werd hij evangelist. In België ging hij in een heel arme mijnstreek aan het werk. Maar hij liep helemaal vast. Hij gaf alles wat hij had weg (geld en kleren) en omdat hij zich zo enorm inzette, dreigde hij er compleet aan onderdoor te gaan. Van armoe werd hij 'maar' kunstenaar.
 
Henk de Jong (1950) was jarenlang predikant van de Hervormde gemeente Windesheim (PKN) nabij Zwolle. Hij is een kenner van de Moderne Devotie en hij verdiepte zich in het leven van Vincent van Gogh.