Geboren en gebleven: een heel leven in hetzelfde dorp

Regio - Redacteur Milena Bleeksma en fotograaf Marc Knip zijn inmiddels alweer een jaar bezig met hun project ‘Geboren en gebleven’: het fotograferen en interviewen van Groningers van pak hem beet 80 jaar en ouder die hun hele leven in hetzelfde dorp zijn blijven wonen.

In onze tijd hebben we via internet toegang tot de hele wereld, vliegen we voor een paar tientjes naar Londen en legt de complete Nederlandse bevolking in totaal per jaar zo’n 150 miljard kilometer af. Maar het is nog niet zo lang geleden dat we het heel gewoon vonden om te wonen, werken en winkelen in het eigen dorp en dat voor veel mensen de wereld niet veel groter was dan de gemeentegrenzen. Mensen voor wie het vanzelfsprekend was, en is, dat je in je eigen dorp blijft wonen.
 
Bleeksma en Knip schetsen een beeld van driekwart eeuw provincie, gevat in interviews met ooggetuigen, oude mensen die veel hebben meegemaakt, maar naar wie niet heel vaak geluisterd wordt. Aan de hand van hun persoonlijke verhalen ontstaat een mooi beeld van hoe ingrijpend het dorpsleven in Groningen veranderd is. Zo ontstaat langzaam een mooie bibliotheek, een persoonlijke geschiedschrijving van de provincie sinds de Tweede Wereldoorlog.  
 
Oproep
De twee makers zijn nog steeds op zoek naar geschikte mensen voor het project, dat te volgen is via een binnenkort te lanceren website en op den duur tot een boek en een expositie zal leiden.

Weet u iemand die het leuk vindt om mee te doen, die een goed verhaal heeft, wellicht een inmiddels verdwenen beroep heeft uitgeoefend, die het niet erg vindt om gefotografeerd te worden en er geen bezwaar tegen heeft dat de beelden online worden gepubliceerd, neem dan contact met ze op via geborenengebleven@gmail.com