Stichting Sarastro presenteert een echt kerstverhaal

Vlagtwedde - Stichting Sarastro presenteert een echt kerstverhaal met muzikale acteurs (klein en groot), kerstzangers en een fanfare. Het is onder meer te zien op zaterdag 15 december in Zaal 12 in Vlagtwedde, aanvang 20.00 uur.

Het is 1913. Gerlof loopt pal naast het huis van de familie Kloppenburg de wacht en trotseert de kou, om te bewijzen dat hij goed genoeg is als toekomstige man voor dochter Maartje. Maar na maanden is er nog geen zicht op een huwelijk. De vader van Maartje, Douwe, ziet Gerlof totaal niet zitten en is niet onder de indruk van de verrichtingen van de zeventienjarige. Zijn vriend en oud-officier van Zomeren probeert de jongen te harden met bikkelharde trainingen. Maar beiden komen tijdens kerstavond tot de conclusie dat er weinig verbetering is. De vrouw van Douwe, Trijntje, vindt dat onbegrijpelijk en ziet haar man als een stijve hark met een bord voor de kop.

Onvermoeibaar

Een jaar later marcheert Gerlof onvermoeibaar door. Van Zomeren tiert volop en Maartje kijkt vol verwachting naar haar grote liefde. Inmiddels is de Eerste Wereldoorlog uitgebroken en neemt de spanning aan de grens toe. Ook in huize Kloppenburg heerst er spanning, maar voornamelijk vanwege de hardvochtige houding van Douwe. Zijn hekel aan Gerlof blijkt diepgeworteld en al lang geleden te zijn ontstaan. Als kerst 1914 is aangebroken en neef Meindert komt logeren is er eindelijk iemand die deze hele situatie kan doorbreken. 

Speulers - spelers 

Door dit stuk op te voeren met spelers uit de regio, krijgt ook het dialect een belangrijke plaats. Anneke Zijl als vertelster laat dat gelijk horen, dit in tegenstelling tot vader Douwe (Piet Sportel) die een zwaar accent heeft (ook al denkt hij zelf van niet). Zijn vrouw Trijntje spreekt alleen Westerwolds, net als haar neef Meindert Dochter Maartje spreekt dankzij de strenge opvoeding van haar vader keurig Nederlands.

Haar grote liefde Gerlof (Pascal Westra) spreekt volgens Douwe als een bedeesd vogeltje. Dit in tegenstelling tot oud-officier van Zomeren,die een rauwe strot heeft van het schreeuwen. En dan lopen er ook nog vier heel lief sprekende weeskinderen rond.