Wat moet Pekela nog met Veendam? - column

Pekela - Veel burgers van de gemeente Pekela hebben zich vorige week afgevraagd wat ze nog met de gemeente Veendam moeten, als mogelijke toekomstige herindelingspartner.

Twee berichten kwamen hen namelijk ter ore. Het bestuur van de Parkstad wil zonder bemoeienis van Pekela een onderzoek naar het (dis)functioneren van de gezamenlijke ambtelijke organisatie De Kompanjie. Bovendien wil Veendam in deze samenwerking meer zeggenschap.

Als tweede werd enkele dagen later bekend dat Veendam in het kader van de gemeentelijke herindeling desnoods wil samenvoegen met een deel van Pekela. Bijvoorbeeld met de dorpen Boven- en Nieuwe Pekela. Eerder wilden de buren niets van een herindeling met Pekela (en Stadskanaal) weten.

In Pekela werd met walging en afschuw op beide berichten gereageerd. Veel burgers spraken van een zeer onbetrouwbare partner, waarvan eigenlijk zo snel mogelijk afscheidmoet worden genomen. Ondanks dat dit een kostbare aangelegenheid is, vonden ze dit een van de betere opties.

Al veel langer is het bekend dat De Kompanjie niet naar tevredenheid werkt. Veendam legt daarbij kennelijk de schuld bij Pekela. Zij wil immers af van de huidige, gelijke stemverhouding. De Parkstad claimt, als over de ambtelijke samenwerking besluiten moeten worden genomen, meer zeggenschap. Wat de samenvoeging betreft zou Pekela in de ogen van Veendam moeten worden opgeknipt. Oude Pekela zou bij de gemeente Oldambt moeten worden gevoegd en Nieuwe Pekela bij Veendam.

Beide voorstellen worden in de raad van Pekela eind deze maand besproken. De uitkomst staat nu al vast. Van beide kan uiteraard geen sprake zijn. Maar daarmee is de discussie rondom Kompanjie en gemeentelijke herindeling natuurlijk niet voorbij. Want duidelijk is geworden dat de gemeente Pekela in zijn geheel in de beleving van Veendam helemaal niets voorstelt. Het grondgebied zou men het liefst gewoon willen annexeren.

Zover zal het echter niet komen. Integendeel. Pekela kan zich, ondanks de kosten, vanaf nu het best gaan losweken van Veendam en de steven wenden in de richting van Stadskanaal. In die gemeente wil men graag samengaan met Pekela. Beter gelijkwaardig met Knoal dan in Veendam vanaf de achterste bank af en toe een duit in het zakje mogen doen.

Tammo Tillema