Maandelijks artikel OZG: Bitter in de mond maakt het hart gezond

Scheemda - Het Ommelander Ziekenhuis Groningen geeft maandelijks een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis. Lianne Permentier, cardioloog, vertelt donderdagavond 22 november, tijdens het Hart- en Vaatcafé, over de (bij)werking van hartmedicijnen in het restaurant van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda.

Bij een hart- of vaatziekte krijg je vaak meerdere soorten medicijnen voorgeschreven. Ze zijn nodig om het hart te ontlasten of om (nieuwe) hart- en vaatziekten te voorkomen. Meestal zijn ze langere tijd nodig, soms levenslang, ook als iemand zich al beter voelt of geen klachten (meer) heeft.

Medicijnen
Er zijn verschillende medicijnen voor hart- en vaatziekten. Denk aan antistollingsmedicijnen, cholesterolverlagers (statines), bètablokkers, ACE-remmers, nitraten, calciumblokkers en plasmiddelen.

Tijdens het Hart- en Vaatcafé vertellen cardioloog Lianne Permentier en apotheker Christel de Vries welke medicijnen standaard worden voorgeschreven, hoe werken ze en waarom zijn er soms bijwerkingen? Wat zijn Beta-blokkers, waarom bloedverdunners en cholesterol medicijnen? Hoe werken deze medicijnen voor mijn ziekte. Hoe moet ik ermee omgaan? Hoe doen anderen dat? Maar ook: ik ben partner van, ik wil meer weten over hartmedicijnen. Deze vragen en nog veel
meer worden beantwoord.

Hart- en Vaatcafé
Het Hart- & Vaatcafé is een initiatief van de patiëntenvereniging Harteraad en de afdeling Cardiologie van het Ommelander Ziekenhuis Groningen. De bijeenkomst is bedoeld voor hart- en vaatpatiënten, familie en overige belangstellenden. In het café wordt actuele informatie verstrekt over hart- en vaataandoeningen en ervaringen worden met elkaar besproken. Er is ruimte om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan en de informatie-stands te bezoeken.

Aanmelden
De bijeenkomst is gratis toegankelijk en begint om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur). Bezoekers dienen zich wel aan te melden via www.harteraad.nl of via info@harteraad.nl