Lezing Thijs Lijster bij De Vrienden van de Filosofie in Oost-Groningen

Scheemda - Op uitnodiging van De Vrienden van de Filosofie in Oost-Groningen geeft filosoof dr. Thijs Lijster op maandag 29 oktober een lezing in Scheemda. De titel is 'Het ontbreekt ons aan visie'.

Lijster is universitair docent kunst- en cultuurfilosofie aan de Rijks Universiteit van Groningen en is ook verbonden aan de universiteit van Antwerpen voor postdoconderzoek. Hij publiceert regelmatig in onder andere De Groene Amsterdammer, NRC-next, de Volkskrant, Trouw en in het Filosofie Magazine. Met zijn essays over cultuur won hij vele prijzen waaronder deze week dus ook de Essayprijs van de Koninklijke Academie voor Taal – en Letterkunde 2018. 

De wereld lijkt complexer en meer onoverzichtelijker te worden. In de hedendaagse ‘netwerksamenleving’ kun je geen kop koffie drinken zonder je medeschuldig te maken aan uitbuiting en slavernij, en staat je baan op het spel omdat er in Italië een bank omvalt. Hierdoor beschouwen we de wereld steeds vaker als iets gevaarlijks waarover we geen controle meer hebben en dus keren we de blik naar binnen en klampen we ons vast aan de dingen die we nog wèl zelf in de hand hebben.

De Ikeaficatie van de samenleving

Het resultaat volgens Thijs Lijster: collectief narcisme en een publieke sfeer waarin een scherpe mening meer waard is dan een weloverwogen oordeel. "We kunnen geen controle meer uitoefenen op de maatschappij en daardoor richten we onze blikken steeds meer inwaarts: de Ikeaficatie van de samenleving. Er is een duidelijke tendens, zeker in de politiek, dat scherpe oppervlakkige meningen meer waard zijn dan weloverwogen visies en oordelen op grond van een wetenschappelijke studie."

Molenstraat 14

De lezing op 29 oktober vindt plaats  aan de Molenstraat 14, aanvang 20.00 uur. De entree bedraagt 7,50 euro, inclusief een kop koffie of thee vóór de lezing en in de pauze een glas wijn. Nadere informatie: 0597-593159 of -592014. Mailen kan ook: k.b.vanslochteren@gmail.com.