Marlene Bakker wint de Grunny 2018

Smeerling - De Grunny, de jaarlijkse muziekprijs van RTV Noord, gaat dit jaar naar de in Smeerling, tussen Onstwedde en Vlagtwedde, opgegroeide Marlene Bakker. De prijs werd tijdens het 10-jarig jubileumfeest van Café Martini uitgereikt door RTV Noord-directeur Gijs Lensink.

De Grunny is een muziekprijs die wordt uitgereikt aan één of meer Groningers die zich verdienstelijk maakt of maken in de Groninger muziekwereld. 

Bakker bracht eerder dit jaar haar succesvolle debuut-cd RAIF uit. Het album kreeg vele lovende recensies en werd ook landelijk opgemerkt door onder andere Leo Blokhuis en Frits Spits. De van het album afkomstige singles ‘Waarkhanden’ en ‘Hai Hai’ behaalden de nummer 1-positie in de Noord 9, de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. 

Ze kreeg grote aandacht toen zij op Koningsdag live het nummer ‘Waarkhanden’ speelde voor de Koninklijke familie. Haar succes leverde bovendien een telefoontje op van Daniel Lohues. Ze tourt momenteel door het land in het voorprogramma van de Drentse muzikant.

Moeilijke keuze
Volgens presentator Eric Bats was het geen makkelijke beslissing dit jaar: "Kraantje Pappie scoorde dit jaar twee hits in de Nederlandse Top 40, maar ook het rapduo Wat Aans! doet het erg goed onder Groningse jongeren met hits als ‘Dik Doun’ en ‘Batterij’. Toch is 2018 duidelijk hét jaar van Marlene Bakker."

Over de Grunny
Jaarlijks reikt RTV Noord de Grunny muziekprijs uit. Een traditie die in 2009 is gestart met Erwin de Vries als winnaar. Daarna wonnen Lianne Abeln (2011), Jur Eckhardt (2012), Bert Hadders (2013), Jan Henk de Groot (2014), Reinout Douma (2015), De Troebadoers (2016) en vorig jaar ging de eer naar Harry Niehof.