21e Holocaust/Shoahherdenking in Winschoten

Winschoten - De 21e Holocaust/Shoahherdenking in Winschoten wordt gehouden op woensdagavond 31 oktober.

In de jaren 1942–1945 zijn 91 procent van de circa 500 Joodse burgers (in totaal 452) van de huidige gemeente Oldambt vermoord.

De herdenking begint die dag om 18.45 uur met een lezing in Zalencentrum Lamain aan de Bosstraat 25.

Het overige programma ziet er als volgt uit:

19.00  uur:  Stille tocht (kort traject) vanaf Zalencentrum Lamain naar het Joods monument aan de Venne.
Circa 19.10 uur: Herdenking Joods monument. Jiddische muziek door muziekgroep Nieuw Leven. Er zijn toespraken van burgemeester Rika Pot van de gemeente Oldambt, van de heer Groote van Landrat Landkreis Leer en van Eli de Leeuwe uit Bedum. Ook worden de 98 namen van devermoorde burgers van de Joodse
Gemeenschap met familienamen beginnend met J, K en L genoemd door leerlingen van het Dollard College en Ubbo Emmius. Vervolgens worden er bloemstukken gelegd, waarna een minuut stilte volgt.

Defilé

Daarna is het defilé langs het monument opgaand in een Stille Tocht (lange traject), via de Venne naar kruising Hema/De Nederlanden (eerste stop), Torenstraat, Carolieweg, Blijhamsterstraat, Engelsestraat, Engelselaan (tweede stop), vertelling door F. Walters, Engelselaan, Wilhelminasingel, Stationsweg (linker zijde) naar
station en bij plaquette en gedenkzuil (derde stop), vertelling F. Walters, Emmastraat, Liefkensplein, Vissersdijk, voetpad naar Bosstraat, monument Kleine Klaagmuur.

Daar is een vertelling en worden er bloemen gelegd. Ook is er een performance door Mannah22. Vanaf circa 20.45 uur is er een samenzijn in Zalencentrum Lamain, met koffie of thee en mededelingen.