Capella Groningen in Bellingwolde

BELLINGWOLDE - Op 11 november om 16.00 uur geeft Capella Groningen een concert in de Magnuskerk in Bellingwolde.

Capella Groningen is een a capellakoor uit Groningen onder leiding van Merlijn Wackers. Het koor behoort tot de top van amateurkoren op het gebied van de oude muziek in Noord-Nederland. Capella Groningen werd opgericht in 1989 en is voortgekomen uit de Groningse Bachvereniging. Deze vereniging bestond al sinds 1945. Capella Groningen wil de traditie van de Groningse Bachvereniging voortzetten door muziek, voornamelijk uit de renaissance en de barok, te vertolken volgens de meest recente inzichten van de historische uitvoeringspraktijk. De Spaanse en Latijns-Amerikaanse oude muziek loopt als een rode draad in het repertoire. Vanaf maart 2017 is Merlijn Wackers de nieuwe vaste dirigent van Capella Groningen.

Met ondere andere Sancta Maria, virgo virginum van Philippe Verdelot (c480-1530) en Litania Deiparae Virginis Mariae van Jacobus Regnart (c1540-1599) wordt het een mooi programma.

Qua tijd bestrijkt het programma de laatste decennia van de 16e eeuw, de laatste hoogtijdagen van de renaissance polyfonie en tegelijk het moment dat vanuit Venetië een nieuwe mode opkwam met een meer homofone schrijfwijze. Dat deze nieuwe mode ook in Praag bekend was, is in ons programma te horen aan de Litanie van Regnart. De overige werken zijn in de traditionele polyfone stijl geschreven, maar met voor hun tijd verrassend expressieve harmonieën en gebruik van chromatiek.

Op deze manier hoopt Capella Groningen een aantrekkelijke en samenhangende combinatie te presenteren van minder bekende en vrijwel onbekende muziek, die naar onze mening zeer de moeite waard is om uitgevoerd en beluisterd te worden.