Oldambt Bluesfestival Winschoten

WINSCHOTEN - Naast de bluesmiddagen op de laatste zondag van de maand, organiseert Carambole sinds enige jaren in samenwerking met Stichting OldambtBlues het Oldambt Bluesfestival. Ook voor dit jaar is er weer gekozen voor een interessant programma.

Five Kings is een Rock-Blues band uit het Noorden van Nederland. De vijf muzikanten brengen een schat aan ervaring mee, tezamen zo’n 250 jaar, zowel nationaal als internationaal. De band is o.a. bekend van het jaarlijks terugkerende ‘Still Got The Blues Festival’ bij Bruinsma Stadskanaal waar ze het podium deelden met grote namen als Julian Sas, Ralph de Jongh en Richard van Bergens Rootbag. „Vernieuwend”, „wat een energie”, „heerlijke muziek.” Zomaar wat korte kreten na afloop van het publiek. Eén opmerking kwam steeds weer terug: „Je kreeg contact met deze band!”Dat is waar de Five Kings voor staat, een rock-blues ervaring die je ervaart en samen met de band beleefd. Citaat Dagblad v/h Noorden: „De moderne blues waar Joe Bonamassa en Kenny Wayne Shepherd voor staan is eindelijk in Nederland geland.”

Muziekliefhebbers zullen verder worden verrast door het duo ‘The Mudbirds’. Nieuwe originele geluiden, moderne harmonieën, onverwachte ritmes en een zeldzaam gehoorde combinatie van mondharmonica en slidegitaar. Niet makkelijk om te plaatsen: ergens tussen blues, bluegrass en wie weet waar! De blues is zowel voor Alan Laws als voor René Tweehuysen altijd de basis geweest voor hun muzikantschap. The Mudbirds bestaan sinds 2007 en spelen aanvankelijk eigenzinnige bewerkingen van de blues-traditionals die ze zo goed kennen maar al gauw onstaan er ook eigen nummers. Zo veel mogelijk proberen ze in hun eigen composities de gebaande paden te vermijden. Binnen het blues-idioom nieuwe dingen doen, daar gaat het hun om. Er is nog veel te ontdekken. Blues blijft de basis maar hier en daar hoor je duidelijk de invloed van verschillende muziekstromingen zoals bijvoorbeeld wereld muziek, minimal music, Ierse muziek, Oosterse muziek en bluegrass. Misschien zou je dat ‘World Blues’ kunnen noemen.

Het ‘Oldambt Blues Collectief’bestaat uit muzikanten die in verschillende bluesbands spelen of hebben gespeeld. De band heeft als streven de blues te versterken en te promoten door zich een paar keer per jaar te manifesteren tijdens regionale evenementen. Er is sprake van een vaste bezetting van 4 muzikanten en daarnaast is er ruimte voor gastmuzikanten. Dit jaar op het Oldambt Bluesfestival zal Ginet Venema (zang) een gastoptreden verzorgen en het OBC zal dan ook weer een knallend stukje bluesvuurwerk ten gehore brengen.

Kaarten voor het festival zijn verkrijgbaar bij Bruna NIeborg, Hekman muziek en bij Carambole aan de bar. Voorverkoop 10 euro, op de avond zelf aan de deur 15 euro Grand café Carambole gaat 10 november om 20.00 uur open