Steeds meer studenten in Oost-Groningen aan de slag

Winschoten/Pekela - Er gaan de laatste tijd in Oost-Groningen steeds meer studenten aan de slag. In het kader van hun studie aan de Hanzehogeschool in de stad Groningen gaan ze bedrijven en instellingen ondersteunen en adviseren.

Volgens onderwijsdeskundige Jakob Zwinderman uit Oude Pekela gaat het inmiddels om meer dan vijftig jonge mensen. In bijna alle gevallen vragen de bedrijven en instellingen de Hanze om hulp en advies bij de organisatie.

Medio vorige week mocht Zwinderman in voormalig zorgcentrum De Molenhof in Oude Pekela elf nieuwe studenten verwelkomen. Ze gaan aan de slag bij hotelketen Van der Valk in Zuidbroek, bij straalbedrijf Stralen Nederland in Winschoten, bij de stichting Siepco in Oude Pekela, bij zorgboerderij Balena in hetzelfde dorp en bij een organisatie in Vlagtwedde die om de twee jaar een grote landbouwbeurs organiseert.

Financiële dienstverlening

Het elftal studenten specialiseert zich op school in financiële dienstverlening en accountancy en zit in het tweede studiejaar. Om bevorderd te worden naar het derde jaar moeten ze opdrachten bij diverse bedrijven succesvol uitvoeren. Vorige week donderdag mochten de elf, na een presentatie door de directies, een keuze maken uit het vijftal instanties dat hulp kan gebruiken.

Lector aan de Hanzehogeschool, voormalig inwoner van Nieuwe Pekela Willem Foorthuis coördineert de opdrachten. Feitelijk is hij projectleider. In het dagelijks leven is Foorthuis lector duurzaam coöperatief ondernemen aan de Hanze en aan de universiteit van Groningen. De voormalige Pekelder wil het imago van Oost-Groningen opkrikken. Daarbij kijkt hij onder anderen naar het (verre) verleden, toen het gebied rond Oude Pekela het meest geïndustrialiseerd was in heel Europa.

Gebiedscoöperatie

Inmiddels staat de Gebiedscoöperatie Zuid- en Oost-Groningen stevig in de steigers. Er wordt samengewerkt met zes regionale gemeenten en met negen ondernemingsverenigingen. Doel is om in het gebied start-ups te stichten, meer ondernemingen naar Oost- en Zuid-Groningen te halen en samen te gaan werken met zeer grote ondernemingen. De overheid moet alles faciliteren. Dat alles moet uiteindelijk werkgelegenheid gaan opleveren voor vele honderden werknemers.

20 Studenten

Op dit moment zijn er 20 studenten aan de slag bij de hennepverwerkendbedrijven Hempflax en Dun Agro en 15 met hun Action Lab elders in de regio. De studenten die eind vorige week naar Pekela kwamen gaan het volgende doen: een masterplan ontwikkelen voor Siepco, de naamsbekendheid bevorderen van Stralen Nederland, een thema uitwerken voor de landbouwbeurs in Vlagtwedde, het optuigen van zorgbedrijf Balena en een plan ontwikkelen voor de Eurohal van Van der Valk in Zuidbroek.