Bloemetje van de Week voor Petra Snijders uit Scheemda

Scheemda - Tientallen inwoners van Oldambt, de voormalige gemeente Bellingwedde en Pekela worden iedere week genomineerd voor het Bloemetje van de Week. Dit keer gaat het boeket bloemen naar Petra Snijders uit Scheemda.

Ze werd de afgelopen maanden vaak genomineerd, onder meer door Dina Ploeger uit Winschoten.

Dian schreef: 'Ik wil heel graag Petra Snijders nomineren. Het zit haar niet mee, maar je zult haar niet horen klagen. Ze is zo positief en vindt dat anderen zieker zijn dan zij. Petra heeft het hart op de goede plek. Als ze eenmaal je vriendin is dan zal ze alles met je delen. Ik denk dat ieder die haar kent iets positiefs over haar zal zeggen.Ik hoop dat Petra een prachtig boeket mag ontvangen, wetende dat we aan haar denken en dat ze er absoluut niet alleen voor staat.'

Bijzonder warm

Deze zaterdag is het bijzonder warm voor de tijd van het jaar. De initiatiefnemers van het Bloemetje van de Week, Jos Schaafsma en Pascal Meinder, worden gastvrij ontvangen in Petra’s zonnige huiskamer. De ruimte is ingericht met allerhande sfeervolle herfstdecoraties. In de hoek van de kamer staat een grote gedroogde berenklauw. Petra en haar zoon wonen nu 18 jaar in dit huis.

“Ik woon hier graag. En mijn broer woont in hetzelfde rijtje. Dat vinden we fijn.” Ze lijdt aan een zeldzame ziekte: het syndroom van Budd-Chiari. Een aandoening waarbij de toevoerader naar de lever verstopt raakt. Haar lever is abnormaal groot en haar buik zit vol vocht. Haar huid ziet er soms geel uit. Vaak heeft ze plotseling snel verergerende buikpijn.

Petra: “Het kan zomaar mis gaan. Dan bel ik mijn broer: ‘Breng me maar weer weg’. De huisarts bel ik niet eens meer. Ik ga rechtstreeks naar het UMCG.”

Actieve dame

Ondanks die aandoening is ze een actieve dame. Bij peuterspeelzaal ‘de Kikkerpoel in Midwolda werkt ze als vrijwilligster. En ze is een aantal uur per week gezinsbegeleidster. Vanuit de Boschpoort in Winschoten worden dan gezinnen gecoacht bijvoorbeeld bij hun financiële huishouden. Samen met Dina is ze actief bij handwerkcafés die in buurthuizen in zowel Nieuw Buinen als Oude Pekela bij elkaar komen.

Daarnaast zingen Dina en Petra samen in ‘For Fun’, een koor in Winschoten.
Petra: “Als mensen zeggen: ‘Hoe is het met je ziekte?’ Dan denk ik: ik ben toch niet ziek. Ziekte, dat is de griep. Budd-Chiari is voor mij gewoon mijn leven. Gewoon doorgaan.”

Een vechter

Dina reageert: “Dat vind ik dus zo bij haar passen. Gewoon doorgaan. Petra is een vechter. Ze blijft midden in het leven staan en is dankbaar voor elke dag die haar wordt gegeven. Soms doet ze teveel voor haar vrienden of haar werk. Ze moet dan toch bijtanken door te slapen. En dan is ze er weer zegt ze dan.”

“Mensen die me goed kennen die zien aan mijn gezicht als het niet goed gaat. Die zien dat ik even van het podium af moet”, zegt Petra.

Iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week kan via
www.facebook.com/BloemetjeVanDeWeek