Het Oldambt presenteert zich bij Prix de Rome

Winschoten/Rotterdam - Bij de uitreiking van de Prix de Rome 2018 op donderdag 18 oktober in Rotterdam laat het Oldambt van zich horen en zien.

Eén van de opdrachten voor de prestigieuze architectuurprijs was een toekomstvisie te maken voor de dorpen Ganzedijk en Hongerige Wolf. Voor Oldambt Cultuur, Landschap Oldambt en Festival Hongerige Wolf aanleiding om zichonder andere met filmbeelden en een voorstelling te presenteren bij de prijsuitreiking, onder het motto: ‘Het Oldambt heeft de Toekomst’.

Dat het platteland - en dus onze regio - in de toekomst een grote rol zal gaan vervullen, is de stellige overtuiging van prominente wetenschappers en architecten, onder wie Rem Koolhaas en Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Dichtslibben

Nu steden dichtslibben, is er juist in de regio ruimte voor vernieuwing en creativiteit, zoals bijvoorbeeld al gebeurt rond de voedselproductie en energietransitie. Deze gedachte was ook terug te zien bij de Prix de Rome Architectuur 2018, georganiseerd door het Mondriaanfonds: naast de locatie Sixhaven in Amsterdam was het platteland van het Oldambt onderwerp voor een opdracht. Liefst 67 architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten ontwierpen voor de dorpen Hongerige Wolf en Ganzedijk een toekomstvisie.

De initiatiefgroep Oldambt Cultuur (OCU) en Stichting Landschap Oldambt (SLO) willen in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en Festival Hongerige Wolf de inzenders, de genomineerden en de winnaar van de Prix de Rome Architectuur 2018 in het najaar van 2019 uitnodigen in het Oldambt hun maquettes te exposeren en toe te lichten. Tijdens een symposium in het gerestaureerde rijksmonument De Toekomst zullen bekende wetenschappers, architecten en kunstenaars daar hun licht laten schijnen over het thema:
‘Het Nieuwe Belang van de Regio’.

Fraai beeld

Vooruitlopend daarop presenteren de genoemde organisaties zich donderdag tijdens de prijsuitreiking in Rotterdam met muziek, filmbeelden, landschapsfotografie en een theater/luistervoorstelling, die samen een fraai beeld geven van de schoonheid en uitgestrektheid van het Oldambt.