Tsjernobylkinderen komen naar Onstwedde, Mussel en omgeving

Onstwedde - Er komet volgend jaar opnieuw een groep kinderen uit het rampgebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl voor een periode van zeven weken naar Zuidoost-Groningen. Deze kinderen ondervinden nog elke dag de gevolgen van de ramp met de kerncentrale in 1986, ze kampen met allerlei gezondheidsklachten.

Stichting Hulp Tsjernobylkinderen Mussel-Onstwedde ontvangt in maart en april 2019 zo’n 25 kinderen met hun juffen en een tolk. Deze kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 11 jaar komen uit de dorpen Gorodnaya, Fedory en Kolodnoe in het zuidoosten van Wit-Rusland. De kinderen worden tijdens hun verblijf in Nederland ondergebracht in stabiele huisgezinnen in Onstwedde, Mussel en omgeving.

Op krachten komen
Stichting Hulp Tsjernobylkinderen Mussel-Onstwedde biedt kinderen uit het rampgebied in Wit Rusland zo de kans om op krachten te komen. “Het verblijf in Nederland zorgt ervoor dat de kinderen aansterken, hun vermoeidheid afneemt en hun andere gezondheidsklachten verminderen. Veel kinderen zijn in de jaren na hun bezoek aan Nederland minder ziek en verzuimen minder van school”, vertelt Albertine Migchels namens de stichting. “Onze stichting heeft een christelijke signatuur en wil de kinderen ook graag iets meegeven van het christelijk geloof.”

Collecte
Voor de reis, het verblijf en leuke activiteiten voor de kinderen is veel geld nodig. Daarom houdt de stichting op dinsdag 23 en woensdag 24 oktober een huis-aan-huis collecte in Onstwedde, Mussel, Alteveer en omgeving. “Wij hopen wij dat zo veel mogelijk mensen aan de deur een bijdrage doen”, zegt Migchels. Wie de collectant mist, kan ook een bijdrage overmaken op bankrekeningnummer: NL88 RABO 0360.7673.70 van Stg. Hulp Tsjernobylkinderen Mussel-Onstwedde.

Kijk voor meer informatie op www.tsjernobylkinderenmusselonstwedde.nl