Westerwolde maakt vliegende start met duurzaamheid

Bellingwolde - De gemeente Westerwolde maakt op de Dag van de Duurzaamheid, woensdag 10 oktober, een vliegende start met duurzaamheid. Wethouder Harrie Brunen: “Onze ambitie is om in 2035 energieneutraal te zijn. Dat klinkt ver weg, maar er moet nog heel wat voor gebeuren."

En verder: "We gaan van het aardgas af, maar er is meer nodig als we goed willen zorgen voor de toekomstige generatie. Iedereen moet een steentje bijdragen. Als gemeente hebben we hierin een voorbeeldfunctie en gaan we van start op de Dag van de Duurzaamheid.”

Activiteiten
De gemeente Westerwolde heeft de volgende activiteiten georganiseerd op de Dag van de Duurzaamheid:

- Wethouder Harrie Brunen doet mee aan de landelijke voorleesactie en gaat voorlezen uit het boek ‘De kracht van de nieuwe Energie’ op twee basisscholen in de gemeente Westerwolde.

- Er wordt een verkeersbord van biocomposiet geplaatst. Westerwolde is daarmee één van de eerste gemeenten in Nederland met een verkeersbord van dit materiaal. Het bord bestaat voor meer dan 80 procent uit biobased en circulaire grondstoffen uit Europa. Aan het einde van de levensduur kan het verkeersbord 100 procent circulair worden gebruikt voor nieuwe biocomposiet producten.

- Daarnaast wordt op 10 oktober een digitale ideeënbus geopend, als aanvulling op de thema’s in de visie Duurzaamheid. De ideeënbus is te vinden www.westerwolde.nl/duurzame-ideeenbus/formulier

Elektrische laadpalen
In het voorjaar van 2019 is het mogelijk om als inwoner van de gemeente Westerwolde een elektrische laadpaal aan te vragen. De gemeente Westerwolde doet mee aan de Green Deal, waarbij de provincies Groningen en Drenthe samen met 30 gemeenten 1000 openbare laadpalen voor elektrische auto's bestellen.

Visie Duurzaamheid
De gemeente Westerwolde werkt aan een visie Duurzaamheid. Met deze visie wil de gemeente Westerwolde mogelijk maken dat onze toekomstige generaties op een duurzame wijze kunnen wonen, werken en leven in Westerwolde.

De volgende thema’s staan in de visie Duurzaamheid centraal: Duurzame energie in het landschap; Duurzaam wonen; Duurzaam ondernemen; Landbouw, voedsel en biodiversiteit; Duurzame mobiliteit; Afval en grondstoffen; Openbare ruimte; Sociale duurzaamheid, en Gemeentelijke organisatie.