Van verleden naar heden in De Klinker

Winschoten - Zanger Ede Staal, kunstschilder Hendrik Willem Mesdag en straatartiest Jan de Roos. Portretten van hen en van andere bekende en markante Groningers zijn tot en met 28 december te zien in De Klinker in Winschoten.

Noorder Art is een professioneel werkende kunstenaarsgroep bestaande uit vier kunstenaars: Jan deBoer, Mineke Gravers, Marja Hens en Sieuwke Ronner. Het zijn allemaal schilders uit de noordelijke provincies, die in 2014 afstudeerden aan de Klassieke Academie voor Beeldende kunst.

Drieluik Tijd
De Noorder Art werkte samen aan een groot drieluik, genaamd Tijd (naar een gedicht van Rutger Kopland). Op het drieluik staan overleden Groningers afgebeeld. Ze zijn afkomstig uit alle lagen van de bevolking. Gemeenschappelijk is de grote betekenis die ze voor Groningen - en ver daar buiten - hebben gehad. Op het drieluik staan drie kunstenaars (Jan Wiegers, Otto Eerelman, en Hendrik Willem Mesdag) en Aletta Jacobs, Jan de Roos, Rutger Kopland en het standbeeld van Sint Joris.

Expositie
In De Klinker is een replica te zien van het drieluik Tijd. Het origineel hangt permanent in de Martinikerk in Groningen. Behalve het drieluik zijn er meer portretten van bekende Groningers toegevoegd aan de expositie. In De Klinker hangen portretten van onder andere Ede Staal, voormalig commissaris van de Koningin Henk Vonhoff en stadsfiguur Plopatou. Inspireren

Liefde voor kunst

Met het drieluik laten de kunstenaars hun liefde voor kunst zien en bovendien leggen ze een verbinding tussen verleden en heden. Ze willen elkaar inspireren en streven er naar samen iets gemeenschappelijks te maken, ondanks hun eigen, afwijkende en kenmerkende stijl. Videokunstenaar Ewout van Roon ondersteunt de expositie via films in kijkdozen en op beeldschermen. In deze films wordt de vroegere ‘tijd’ getoond en een verbinding gelegd tussen werken van de schilders uit het verleden en het werk van de vier kunstenaars van Noorder Art uit het heden. Daarnaast laten de kunstenaars ook eigen werk zien.