Collectief zonnepark Veendam-Pekela's?

Pekela - Kleinschalige zonneparken, waar, door een coöperatie voor en door gewone particulieren zonnestroom wordt opgewekt, zijn er al heel wat in de provincie Groningen. Tot nu toe was meedoen aan zo’n project nog niet mogelijk voor de inwoners van Veendam en de Pekela’s. Daar komt verandering in.

Buurkracht Ommelanderwijk-Zuidwending wil een eigen project in de postcode 9644 (Ommelanderwijk-Zuidwending) en/of 9641 (Veendam centrum) met alle daaraan grenzende postcodegebieden opzetten. Hierdoor kan in principe iedereen in de gemeenten Veendam en Pekela gaan meedoen.

Sunbrouck

Als voorbeeld wordt het recent geopende zonnepark in Zuidbroek, Sunbrouck, genoemd. Op hun website sunbrouck.nl is uitgebreid te zien wat de kosten en opbrengsten zijn. Zo kan men al een ‘eigen’ paneel kopen voor 99 euro ineens en een jaarlijkse contributie van 17 euro. De deelnemer realiseert hiermee 15 jaar lang een belastingvoordeel van ongeveer 30 euro per jaar waardoor men aan het eind nog geld overhoudt.

Gestart wordt met een wat kleinere opzet van ongeveer 200 panelen op een geschikt dak van een bedrijfspand of boerenschuur. Zodra we voldoende intekenaars hebben voor de eerste 200 panelen gaan we daadwerkelijk van start. Behalve particulieren kunnen ook kleine bedrijven, stichtingen en verenigingen meedoen.

Informatieavond zonnepark
Op maandagavond 8 oktober, aanvang 20.00 uur, geeft Nienke Homan, gedeputeerde van de Provincie Groningen, in dorpshuis De Wending in Zuidwending het startschot voor ons project. Ze vertelt over soortgelijke reeds gerealiseerde projecten en hoe de provincie die ondersteunt. Hierna geeft Buurkracht Ommelanderwijk-Zuidwending uitleg geven over het eigen project en worden er zoveel mogelijk vragen hierover beantwoord. Belangstellenden kunnen zich, vooralsnog geheel vrijblijvend, meteen inschrijven.

Buurkracht zonnepanelen actie 2.0
Vorig jaar heeft Buurkracht Ommelanderwijk-Zuidwending een collectieve actie gevoerd waardoor inmiddels al ruim 30 huishoudens in de omgeving eigen zonnepanelen hebben aangeschaft. Installatiebedrijf Beckers uit Nieuwe Pekela presenteert op deze avond onze nieuwe collectieve aanbieding met nog betere panelen. Iedereen met een geschikt eigen dak kan hiervan gebruik maken. Op de avond is het mogelijk meteen een afspraak te maken voor een vrijblijvend bezoek aan huis met een scherpe persoonlijke offerte.

Vragen

Wie vooraf vragen heeft kan een mail sturen naar buurkracht9644@gmail.com