Concert en cd van 70-jarige Eppe Bodde

Winschoten - Ter gelegenheid van z'n zeventigste verjaardag lanceert Eppe Bodde een nieuwe cd en verzorgt hij tevens een uniek concert. De Winschoter zanger, dichter en beeldend kunstenaar geeft dat concert op zondag 21 oktober in de Marktpleinkerk.

Bodde is al ruim een halve eeuw actief in het culturele wereldje van z'n geboortestad Winschoten. Z'n carrière begon al op de basisschool. Op z'n vijftiende formeerde Bodde de band Nicky and the Jesters, die zelfs landelijke bekendheid scoorde. Via het Winschoter Mannenkoor belandde hij bij de Winschoter operettevereniging Amicitia, waarmee hij ruim veertig jaar excelleerde. Nog steeds en vaak wordt Eppe Bodde gevraagd om als gastsolist op te treden bij diverse operetteverenigingen.

Klassieke zangkunst

In de tachtiger jaren ontdekte Bodde de klassieke zangkunst. Nog steeds zingt hij vol passie liederen van Schubert, Schuman, Brecht en Eisler. Voorts vertolkte hij op imponerende wijze gedichten van de Winschoter Saul van Messel (pseudoniem van de dichter Jaap Meijer, vader van Ischa Meijer), op muziek gezet door musicus Ellen Dijkhuizen. Met haar trad Eppe Bodde veelvuldig op en toerde met een aangrijpend muzikaal programma rond langs syngogen en in theaters.
 
Indruk

Voorts maakte hij indruk met druksels in de stijl en met de techniek van Hendrik Nicolaas Werkman. Gedurende z'n carrière vergaarde Eppe Bodde prijzen en onderscheidingen, zoals de Johan Poppen prijs (in 2006) en de nominatie voor de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden. Onuitwisbaar is de reis die Bodde in 2010 maakte naar het concentratiekamp Auschwitz Birkenau om er liederen te zingen en gedichten te declameren ter nagedachtenis van het lot van de vele Winschoter joden. Daarvan is door journalist Wiebe Klijnstra een emotionele tv-documentaire vervaardigd.

In de loop der jaren heeft z'n baritonstem niet aan kracht ingeboet. "Die is warmer geworden", oordeelt Bodde zelf. Het scala aan muziekstijlen waaraan Eppe Bodde zich in de ruim vijftig jaar heeft gewaagd is immens. Musicus Bouko Tiggelaar heeft Bodde onlangs kunnen overhalen een nieuwe cd te maken. Op de plaat bewijst Bodde dat ie nog steeds alle genres beheerst. "Voorwaarts leven en achterwaarts herinneren", luidt het motto.

Witte-orgel

Eppe Bodde zal zich zelfs aan een lied wagen, waarop hij op het Witte-orgel in de Marktpleinkerk wordt begeleid. Naast Tiggelaar (orgel) levert ook Martijn Jager (piano) zijn bijdrage. De presentatie op 21 oktober (aanvang 16.00 uur) is in handen van Joost Valeton. Eppe Bodde mag dan 70 zijn geworden, de sleet zit er nog lang niet op.