Zes Groninger gemeenten gaan werken aan vernieuwende Aardgasvrije Wijken

Winschoten - Zes Groninger gemeenten, onder wie Pekela en Oldambt, geselecteerd zijn voor de proeftuin aardgasvrij van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor het totale programma is een rijksbijdrage van 85 miljoen euro beschikbaar voor ongeveer 20 wijken door heel Nederland. Met het programma wil het ministerie met zogeheten proeftuinen de kennis stimuleren over het succesvol aardgasvrij maken van woonwijken. 

Gemeente Oldambt richt zich op biogas; Pekela gaat voor 50 procent gasbesparing.  

Heel blij

"We zijn heel blij dat er in Groningen zoveel ingediende plannen geselecteerd zijn. Ik ben vooral tevreden met de diversiteit van de pilots, er zitten echt vernieuwende projecten bij. Omdat de pilots zowel in de stad als in de dorpen worden uitgevoerd kunnen we er veel van leren en kopiëren naar andere wijken en dorpen", zegt Nienke Homan, gedeputeerde van provincie Groningen. 
 
Kennis- en leerprogramma

Voor alle gemeenten in Nederland is een kennis- en leerprogramma opgezet onder regie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Mogelijk wordt er de komende jaren een rijksbijdrage beschikbaar gesteld voor proeftuinen met aardgasvrije wijken. Hierover wordt door het kabinet besloten op basis van de afspraken in het Klimaatakkoord.