Pekelder Proatcafé weer van start

Pekela - Het Pekelder Proatcafé wordt dinsdag 9 oktober om 20.00 uur geopend. Het café is een initiatief van de stichting Siepco en de Culturele Commissie Pekela (CCP). Vorig seizoen werden in het Albatroshuis en in de Binding de eerste bijeenkomsten gehouden.

Doel is om uiteenlopende onderwerpen uit het rijke verleden van de Pekela’s naar voren te brengen door deskundige sprekers en het bieden van een open podium voor muziek, zang en voordrachten, het liefst uit de eigen gemeente.

Omdat het gaat om een proatcafé wordt de inbreng van bezoekers met hun kennis en ervaringen zeer op prijs gesteld. De bijeenkomsten worden op verschillende locaties in de gemeente gehouden. De toegangsprijs is 5 euro per persoon.

Het programma voor het komende seizoen ziet er als volgt uit:

- Dinsdag 9 oktober in De Kiepe: De industrialisatie van Pekela en de mensen die erbij betrokken waren. Kortom, ‘het verhaal van Pekela’. Inleider is Willem Foorthuis, historicus en lector aan de Hanzehogeschool. Foorthuis is een geboren Nieuwe Pekelder die op smeuïge manier kan verhalen. Troubadour Krysztof Groen, ook wel de Groninger Johny Cash genoemd, zorgt voor de muzikale omlijsting.

- Dinsdag 27 november in De Riggel in Boven Pekela: Wildemansplaats/Hoetmansmeer en de rol van de familie Eltjes (bekend van de Eltjeswijk). Spreker is de bekende Westerwolder historicus Jochem Abbas.

- Dinsdag 5 februari 2019 in De Binding in Oude Pekela: De 14 scheepshellingen in Pekela. Inleider Sebes Zevenhuizen, voormalig huisarts te Oude Pekela en huidig bestuurslid van Siepco.

- Dinsdag 19 maart in De Kiepe:  De gynealogie van de Pekelder bevolking. Spreker is historicus Geert Volders. Toneelgroep Palvu begint de avonden met een korte voorstelling die past bij het onderwerp.