Notaris Kauffeld houdt lezing over erfrecht

Nieuwe Pekela - Notaris Kauffeld uit Nieuwe Pekela heeft medio vorige week een lezing gehouden in het plaatselijke ontmoetingscentrum De Kiepe. Hij deed dit op uitnodiging van de afdeling senioren van de FNV Oost-Groningen.

Voor de inleiding bestond grote belangstelling. Voorzitter van de afdeling, Pieter Niezen uit Oude Pekela, kon aan het begin van de bijeenkomst bijna 200 personen welkom heten. Belangrijke onderwerpen die aan de orde kwamen waren onder anderen erfrecht, huwelijkse voorwaarden en eigen woningbezit.

Vragen

Nog tijdens de inleiding kreeg de Pekelder notaris al een aantal vragen te beantwoorden. Soms eenvoudige, maar vaker vrij ingewikkeld van aard. Uit de beantwoording bleek dat de laatste tijd op het gebied van het erfrecht het een en ander is veranderd. Daarbij kwamen niet alleen huwelijkse voorwaarden, de eigen woning en bijvoorbeeld belastingvrij schenken aan de orde maar vaker nog het onderwerp belastingen betalen. Het was maar goed dat de organisatie bij binnenkomst pennen en notieboekjes had uitgedeeld, want veel aanwezigen zaten tijdens het vraag- en antwoordenspel aantekeningen te maken.

Niets geregeld

Duidelijk werd dat veel belangstellenden wat de erfenis betreft in notariële zin niets hebben geregeld. Met andere woorden, er is in de meeste gevallen (nog) geen testament opgesteld. Om onaangename verrassingen te voorkomen stelde de organisatie dan ook dat een gesprek met een notaris een verstandige zaak is, zeker nu de laatste tijd op het gebied van erven, schenkingen, belastingtarieven en meer onderwerpen die met vererven te maken hebben inmiddels zijn of nog worden gewijzigd. Volgens notaris Kauffeld kost het opmaken van een testament om en nabij de 500 euro.

Zorgverzekering en zorgkosten

Overigens organiseert de FNV voor zijn seniorleden vaker thema-bijeenkomsten. Volgens voorzitter Niezen ligt het onderwerp zorgverzekering en zorgkosten in de planning voor een van de volgende ontmoetingen.