Klots - Talent (column David Stolk)

De bekende talkshows, tijdschriften en kranten kunnen er de laatste tijd geen genoeg van krijgen. Van onze ‘eigen’ Glennis Grace. Deze zangeres die al jaren in het Nederlandse circuit aan de weg timmert en haar kost daar aardig verdient, probeert het nu in het land van oom Donald.

Dat doet ze niet onverdienstelijk, maar het is eigenlijk gewoon hartstikke nep. Deze programma’s zijn toch in het leven geroepen om onbekend talent te ontdekken?

Diep van binnen ben ik gewoon hartstikke jaloers. Natuurlijk had ik ook graag voor Simon Cowell en Heidi Klum gezongen en elke week Tyra Banks vol op de mond gekust.

In mijn jeugd, in mijn dorp werd er elk jaar een playbackshow georganiseerd. Mijn eerste optreden daar hebben vooral mijn zussen geënsceneerd. Als zesjarige knulletje werd ik als meisje aangekleed om in die rol de wereldhit van Annie Schilder te vertolken. Ik kreeg een eervolle vermelding. Vooral doorgaan.

In Finsterwolde werd laatst ook een talentenshow georganiseerd. ‘Finnewol got talent’. Een prachtig initiatief natuurlijk. Leuk, geestig en lokaal talent werden vakkundig gejureerd door alleskunner Martin Zemering en talentenshowkenner Kira Dekker. U weet wel de lijstduwer van de SP. Wie gewonnen heeft in Finsterwolde is mij nog niet duidelijk na onderzoek. Maar dat het een daverend succes was, werd mij wel duidelijk.

Na lang zwoegen en vele optredens later, kreeg ik eindelijk een beloning bij de Playbackshow. Ik had twee keer meegedaan met vriend Arend, als Wham en Mixed Emotions en een keer solo als Bruce Springsteen. De ‘Courtney Cox’ die ik had geregeld om op het podium te komen dansen, net als in de videoclip, was ineens nergens meer te bekennen. Het had allemaal geen succes.

De organisator tipte mij een artiest en nummer. Gegarandeerd succes. Het werd Tol Hanse met ‘Ome Jaap zijn neus is blauw’. De derde plek was mijn deel. Vooral door de vele ‘gadgets’ die ik mee op het podium had genomen. Op het hoogtepunt moet je stoppen. Dat heb ik ook gedaan. Voor mij geen Playbackshow meer. Mede om de hardnekkige roddel dat mijn derde plek door een bevriende jury was geschonken en dat de organisator mij een goed nummer had toebedeeld. Het klopte allemaal.

Onze Glennis staat in de finale. Net als jaren geleden in de Soundmixshow. Met een fantastische vertolking van Whitney Houston. Amerika heeft schijnbaar weinig talent dus kiezen ze een Nederlandse ster.

Ik wilde ook graag meedoen in Finsterwolde. Naast alle kinderen leek het mij een welkome aanvulling. Ik kom echter niet uit Finsterwolde en het leek mij competitievervalsing. Dat wilde ik geen tweede keer meemaken. Ik adviseer Amerika en Glennis om niet te winnen. Het is namelijk America’s got talent. Ik wacht op een Sodom’s got talent. Bij deze schrijf ik me in.