Vader van Geuko na ongeval: Wat ik niet snap is dat er maar één auto is gestopt

Winschoten - Gert Jan van Lang kan er daags na het ongeval nog niet over uit. "Wat ik niet snap is dat er maar één auto is gestopt."

Zoals bekend werd de aangepaste rolstoelbus, waarmee zoon Geuko onder meer van en naar de therapiesessies in het UMCG wordt vervoerd, woensdagmiddag op de A7 tussen Hoogezand en Sappemeer, geramd door een bestuurder van een BMW. 

Beide voertuigen zaten vervolgens aan elkaar vast en 'haakten' aan een vrachtwagen. De bestuurder van de vrachtwagen reageerde kordaat door naar de kant te sturen. 

Gert Jan hield aan het ongeval een pijnlijke hand over ("Het gaat nu wel weer; gisteren kon ik nog geen plastic zakje open krijgen"); Geuko die uit de hoofdsteun schoot en de verpleegkundige die naast het jongetje zat, bleven ongedeerd. 

"Maar dat moesten we eerst maar even afwachten. Geuko, die lijdt aan Acute Flaccid Myelitis (AFM), zegt volgens Gert Jan al snel dat alles goed is. "Zodat hij niet naar therapie moet", legt hij uit.

Anders af kunnen lopen

"Het had heel anders kunnen aflopen", vervolgt hij. "Omdat de vrachtwagenchauffeur zijn kalmte bewaarde, kwamen we er zonder kleerscheuren van af. Ik ben ervan overtuigd dat als we op een auto waren geknald de gevolgen niet te overzien waren geweest."

Dan, na een diepe zucht. "Weet je waar ik verbaasd en teleurgesteld over ben? Afgezien van één vrouw, reden alle automobilisten gewoon door. Net of er niets aan de hand is. Daar kan ik niet bij."

De schade aan de aangepaste rolstoelbus, geleverd door Auto Aanpassing Noord-Nederland in Leek, leek aanvankelijk mee te vallen, maar dit bleek na controle niet het geval. "De schade wordt - nu al - geschat op 10.000 euro. En dan is ook nog niet alles nagegeken. Voor hetzelfde geldt is bijvoorbeeld de achteras stuk, en dan wordt de bus misschien total loss verklaard."

Verzekering

Geluk bij een ongeluk is dat Auto Aanpassing Noord-Nederland er nog zo'n auto heeft staan. "De procedure is dat slechts 75 procent van de schade wordt vergoed; de overige 25 procent moeten we dan zelf betalen. Maar nogmaals; het allerbelangrijkste is dat we er lichamelijk goed van af zijn gekomen, alhoewel ik nog niet weet hoe de bestuurder van de BMW er aan toe is."

Identiteit

Gert Jan probeert de identiteit van de automobiliste, die als enige op de plaats des onheils is gestopt, te achterhalen. "Dat is vrij vlot te achterhalen. De wagen was namelijk geleend van Auto Jansingh in Winschoten. Het wereldje is klein...."

Ook wil Gert Jan graag in contact komen met de vrachtwagenbestuurder om hem nogmaals te bedanken, en ..... "om zijn jas terug te geven, want die was hij vergeten."