Oproep aan Groningse bedrijven: bescherm je beter tegen internetcriminaliteit

Winschoten - Eén op de vijf mkb’ers is al eens getroffen door internetcriminaliteit, blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool in samenwerking met MKB-Nederland.

Omdat de kans toeneemt dat mkb’ers geraakt worden door internetcriminaliteit, staat tijdens de Week van de Veiligheid de bescherming tegen internetcriminaliteit centraal.

Week van de Veiligheid

Maandag 8 oktober start de Week van de Veiligheid met als thema ‘Ben jij voorbereid op criminaliteit?’. Uit onderzoek blijkt dat veel mkb’ers hun internetveiligheid niet op orde hebben. De meeste getroffen mkb’ers zijn slachtoffer van computervirussen en ransomware.

“Ransomware is gijzelsoftware die computerbestanden ontoegankelijk maakt,” vertelt Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Losgeld

Wie slachtoffer is van ransomware kan pas weer bij zijn bestanden, zoals de administratie of klantendatabase, als hij losgeld heeft betaald aan de internetcrimineel. Van den Brink: “Het dringende advies is niet te betalen. Want daarmee houd je deze vorm van criminaliteit in stand. Wie automatische back-ups maakt van zijn bedrijfsgegevens hoeft niet te  onderhandelen met de internetcrimineel. Deze ondernemers hebben dankzij hun back-up al hun bedrijfsgegevens nog.”

Activiteiten

Tijdens de Week van de Veiligheid kunnen mkb’ers deelnemen aan tal van activiteiten om hun kennis en vaardigheden op het gebied van internetveiligheid te vergroten. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een van de cybercrimeontbijtjes. Een overzicht van activiteiten staat op deweekvandeveiligheid.nl