'Het lijkt wel of half Nederland meeleeft met de moestuin in Oostwold'

Oostwold - Zoals bekend hebben onverlaten begin augustus de moestuin van obs de Noordkaap en cbs De Lichtboei in Oostwold leeggeroofd. De tuin wordt gerund door de leerlingen, samen met Emmo Meijer, en andere vrijwilligers. Inmiddels kunnen de leerlingen en de vrijwilligers weer aan de slag.

Bij de inbraak werden onder meer jassen en gereedschap uit het tuinhuisje bij het complex meegenomen. "Ook ging men aan de haal met gewassen. Dit was overigens niet de eerste keer. Al eerder werden er groenten ontvreemd."

Welkoop Winschoten trok zich het lot aan van Emmo Meijer, de kinderen en de andere vrijwilligers, die al ruim zeven jaar werken aan de moestuin. De winkel schonk maar liefst 350 euro aan gereedschap.

Balletje rollen

"En toen ging het balletje rollen", zegt Rebecca, de dochter van Emmo. "Het lijkt wel of half Nederland meeleeft met de moestuin in Oostwold. Ook andere bedrijven schonken daarop gereedschap. En niet alleen bedrijven, ook particulieren. Zelfs uit Lelystad kwamen spullen. Onvoorstelbaar."

"Wij willen daarom iedereen heel erg bedanken voor het meeleven, de donaties die zijn gedaan en alle spullen die geschonken zijn. In één woord geweldig."

Volgens Rebecca heeft de politie nog geen dader of daders in het vizier. "Er is uiteraard wel aangifte gedaan, maar wie verantwoordelijk is of zjn van de diefstal is nog onduidelijk."

Om in de toekomst diefstal te voorkomen worden geen extra maatregelen genomen. "Uiteraard is er een nieuw slot op het tuinhuisje gezet, maar verder kun je weinig doen. Je kunt moeilijk 24 uur per dag gaan patrouilleren."

Praktijk

"De moestuin is destijds van start gegaan om leerlingen in de praktijk te leren over groenten en dergelijke. En dit bleek aan te slaan. Het is zeer leerzaam voor de kinderen als ze zien dat de zaden die ze hebben gepoot later uitgroeien tot groenten. Bovendien vinden de kinderen het erg leuk."