Kleindierenshow WPKC twee maanden vroeger

Winschoten/Zuidbroek - Om hopelijk geen last te hebben van de vogelgriep houdt WPKC (Winschoter Pluimvee- en Konijnenclub) haar jaarlijkse show twee maanden eerder. Vorig jaar is dit besluit genomen. Het evenement in de Eurohallen van Van der Valk in Zuidbroek wordt nu gehouden op vrijdag 28 en zaterdag 29 september.

De reacties waren positief, alhoewel de dieren vroeger gefokt worden, zodat ze eind september toch volledig volgroeid zijn en klaar om te showen.

In 2014 en 2016 is de kleindierenshow van WPKC in drie jaar tijd twee keer afgelast vanwege de vogelgriep. Het moest dus anders en na veel wikken en wegen, overleg met leden maar ook met de andere verenigingen in de provincie en met de provinciale bond (KLG) is besloten dat de show van de WPKC in het laatste weekend van september gehouden gaat worden.

Ruim 800 dieren

Ruim 800 dieren zijn dit jaar ingeschreven. Zo kan men er weer oud-Hollandse cultuurrassen uit de 17e eeuw vinden, maar ook nutrassen uit het begin van de vorige eeuw en moderne rassen rond 2000. Het zijn hoenders en dwerghoenders, Serama’s, konijnen, cavia’s, sierduiven, oorspronkelijke duivensoorten, siergevogelte en watervogels.

Voor de kleindierfokkers is de WPKC show uitgegroeid tot een van de grootste shows in het noorden. De Groninger Pluimvee Club (GPC) heeft hun clubshow wederom bij de WPKC ondergebracht.

De show is dit jaar voor het eerst een dag korter. Uit oogpunt van dierenwelzijn is de zondag geschrapt. Tevens komt WPKC hiermee tegemoet aan de fokkers/inzenders die om principiële redenen of vanwege drukke en overvolle agenda’s nu beter in de gelegenheid zijn om ook in te zenden.

Predikaat

Nadat de gefokte dieren op vrijdag 28 september gekeurd zijn door de keurmeesters, worden ze voorzien van een beoordeling met een predikaat. Daarop staat het ras te lezen en hoe de raskenmerken en kleur door de keurmeester zijn gewaardeerd. 

Het Provinciale Groninger Kampioenschap van de Kleindier Liefhebbers Groningen (KLG) wordt er gehouden en tevens ook de bondsshow van de Nederlandse Bond van Sierduiven (NBS) en na de herfstcompetitie is er de finale van de Groninger Topfokker van 2018.

Speciaalclubs

Veel speciaalclubs hebben de WPKC-show aangewezen voor de districtkampioenschappen. Dit zijn: Welsumerclub, Barnevelderclub, Nederlandse Speciaalclub voor Duitse Hoenderrassen, Nederlandse Leghorn Club, Hollandse Krielenfokkers Club, Vechthoendersfokkersvereniging Nederland, Nederlandse Hangoor Dwergen Club, Nederlandse Kleurduiven liefhebbers Vereniging, Speciaalclub van Ringslagerrassen en de Smijter, Nederlandse-DFKP, Meeuwenclub en dus de clubshow van de GPC.

Aviornis International Netherlands is als vaste gast aanwezig. Zij zijn bekend van het fokken van oorspronkelijke vogelsoorten. Met hun vogels werken ze mee aan de herintroductie van vogels in hun landen van herkomst. Op de show worden zeer zeldzame vogels getoond uit vogelparken en van particuliere collecties.

Openingstijden

Vrijdag 28 september van 14.00 tot  21.00 uur en zaterdag 29 september van 10.00 tot 16.30 uur. Naast de tentoongesteld dieren is er ook onder meer de verkoop van diverse kleindieren informatie voor de beginnende hobbyisten. De entree is vier euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Een catalogus kost 4,50 euro.

De Eurohal’bij hotel-restaurant Van der Valk in Zuidbroek is aan de Burgemeester Omtaweg 4.

Meer informatie

Meer informatie op www.wpkc.nl