Antieke brommers rijden met schone motoren

Regio - Er rijden elke donderdagavond zo'n twaalf liefhebber van antieke motoren een ronde van ongeveer 50 kilometer door Oost-Groningen. Ze zijn afkomstig uit Oude Pekela, Muntendam, Winschoten, Bellingwolde en nog enkele andere regionale dorpen.

Met z’n alleen hebben ze één doel:  Rijden met motoren die niet stinken, vervuilen, geen rookgassen uitstoten en nauwelijks CO2 produceren.

Het grote geheim is volgens Jan Meijerhof uit Oude Pekela, één van de coureurs, een nieuwe mengsmering die Tribodor heet. De nieuwe vloeistof vervangt de vroegere, zeer vervuilende mengolie die nodig is voor tweetakt motoren. Volgens de Oude Pekelder wordt Tribodor de laatste tijd steeds meer gebruikt.

"Ook door motorrijders en chauffeurs van bijvoorbeeld vrachtwagens.” Meijerhof zegt dat de motoren door de nieuwe vloeistof rustiger en zuiniger draaien. “Bovendien zijn er nauwelijks technische aanpassingen nodig. Hoogstens een nauwere sproeier."

Tribodor is ruimschoots voor handen. Diverse pomphouders verkopen het al en het is tevens verkrijgbaar via internet. Tribodor is qua brandstof niet prijsverhogend. Jan Meijerhof hoopt dat meer rijders zich bij z’n cluppie zullen aansluiten. Overigens zijn moderne scooters niet welkom.