Studenten Hanzehogeschool gaan producten van hennep maken

Oude Pekela - Tien studenten, een projectmanager en een docent van de Hanzehogeschool Groningen zijn medio vorige week te gast geweest bij het hennepverwerkend bedrijf Hempflax in Oude Pekela. Ze kregen hier een rondleiding door de fabriek en oriënteerden zich verder op de mogelijkheden van het product.

Het is de bedoeling dat ze in laboratoria onderzoek gaan doen naar nog meer toepassingen, producten gaan maken om deze vervolgens in de markt te zetten. Het komende jaar gaat het tiental samenwerken in een projectgroep genaamd Hemp Desigh Factory oftewel hennep ontwerpen, maken en afzetten. Over ongeveer een jaar volgt een eerste evaluatie.

Fabricage van openbaar toilet

Een aantal studenten is al met het product bezig. Bijvoorbeeld met de ontwikkeling en fabricage van een openbaar toilet voor dames. Voor anderen was het bezoek een eerste kennismaking. Volgens Gert Jan Bruins, medewerker bij Hempflax is hennep een gewas dat zich in de samenleving steeds meer gaat manifesteren. “Er zijn al heel veel toepassingen, maar er is nog meer mogelijk. Vooral nu mondiaal wordt gestreefd naar steeds meer duurzaamheid.”

Strooisel

Bruins noemt achtereenvolgens op: kleding, meubels, bouw, auto-industrie, medicinaal, voeding, cosmetica en agro als bijvoorbeeld strooisel in stallen. Hennep is voor de telers een erg makkelijk gewas. Het heeft geen (kunst)mest en bestrijdingsmiddelen nodig en de plant laat na de oogst een prima grondstructuur achter. Rond Pekela wordt jaarlijks zo’n 2500 hectare hennep verbouwd en verwerkt door twee bedrijven. Hempflax heeft tevens een fabriek in Roemenië waar ieder jaar eveneens van enkele duizenden bunders wordt geoogst.

De tien studenten en hun begeleiders namen vorige week ook een kijkje bij Siepco, de stichting voor Pekelder industrieel erfgoed en buurman van Hempflax. Hier kregen ze het verhaal van Pekela te horen middels een geschiedkundige uitleg door voorzitter Trijnko Pelgrim.

Hanzehogeschool en Hempflax gaan binnenkort nader onderzoek doen hoe de voormalige directiewoning voor de fabriek moet gaan functioneren en hoe het pand moet worden ingericht. In het nabije verleden hebben studenten van de Academie Minerva in Groningen zich hiermee al bezig gehouden.

Op de industriële kaart

Het Pekelder gemeentebestuur hoopt dat hennep de plaats en de Oost-Groninger regio andermaal op de industriële kaart zal zetten, na de eerdere drie grote pijlers turf, scheepsbouw en strokarton.