N366 in 2020 helemaal klaar

Pekela/Veendam - De provinciale weg N366 van Veendam naar Ter Apel is in 2020 helemaal klaar. Dat blijkt uit een notitie van de projectgroep ‘N366 Veilig’ . De laatste klussen worden de komende tijd uitgevoerd.

Als eerste gaat het beginpunt van het tracé op de schop. Dat is het Lloydsplein, de rotonde met het inmiddels bekende waterkunstwerk te Veendam. Halverwege deze maand wordt met de klus begonnen. Soms wordt er ook ’s nachts gewerkt. De rijbanen worden, omdat het verkeer er vaak veel te snel rijdt, versmald en er komen scherpere afslagen.

Fietspaden breder

De fietspaden rondom worden juist breder. Daardoor kan op het plein straks in twee richtingen worden gefietst. Tijdens het werk blijft de rotonde overdag voor het verkeer steeds toegankelijk. Een enkele keer wordt het verkeersplein in de nachtelijke uren afgesloten. Gele borden geven dan een omleidingsroute aan. Bussen blijven rijden volgens de dienstregeling. Het werk is eind oktober klaar. Direct daarna volgt de verdubbeling van de rijbaan Veendam/Nieuwe Pekela.

Dat betekent dat er vier rijstroken komen. Aan beide zijden worden de bermen verbreed. Voordat de werkzaamheden beginnen legt Akzo Nobel eerst nog een nieuwe pekelleiding aan. Deze gaat onder de nieuwe weg door. Eind oktober begint de verdubbeling. Het verkeer krijgt dan te maken met een verlaagde snelheidslimiet. Tot aan de zomer van 2019 wordt het nieuwe tracé een paar keer in de weekenden afgesloten.

Nieuwe Pekela/Alteveer

De klus die daarna volgt is de aanpak van het weggedeelte Nieuwe Pekela/Alteveer. De rijbanen worden in hun geheel verbreed van 7,5 naar 8,6 meter. Lands de weg komen weer bomen. De naast gelegen B-weg wordt verlegd. Genoemd werk begint in 2019. Het weggedeelte van Alteveer naar Stadskanaal gaat eveneens naar een totale breedte van 8,6 meter. Ook hier komen aan weerszijden weer bomen. Maar liefst vijfhonderd in verschillende soorten.

Inmiddels zijn er al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, bijvoorbeeld het graven van nieuwe sloten. De weg wordt van 1 oktober tot 3 december voor een paar weken helemaal afgesloten. In deze periode wordt het verkeer via vaak langere routes omgeleid. De klus aan de afslag Nieuwe Pekela Zuid vindt in de eerste helft van 2019 plaats. De kruising wordt ongelijkvloers. Aan de noord- en zuidkant komen nieuwe op- en afritten. Die worden op een rotonde aangesloten op de onderliggende weg.

De huidige geluidsschermen worden vervangen. Tijdens het werk wordt de kruising enige tijd gestremd in verband met werkzaamheden aan een nieuw viaduct. Het werk dat als laatste gereed is gekomen is de aansluiting van de N366 op de Drentse N391 die naar Emmen leidt. Op genoemd punt is de rotonde vervangen door een ongelijkvloerse kruising.

Enquête

Overigens zijn gebruikers en omwonenden zeer tevreden over genoemde wegen. Uit een enquête die onlangs werd gehouden werd duidelijk dat beide provinciale trajecten het cijfer 7,5 krijgen. Deskundigen denken dat dit cijfer nog zal stijgen, als alle werkzaamheden zullen zijn uitgevoerd.