Bloemetje van de Week voor oma Martje Burema uit Winschoten

Winschoten - Tientallen inwoners van Oldambt, de voormalige gemeente Bellingwedde en Pekela worden iedere week genomineerd voor het Bloemetje van de Week. Dit keer gaat het boeket bloemen naar oma Martje Burema uit Winschoten.

Ze werd genomineerd door haar kleindochter Maron. Zij schreef: “Er zijn ontiegelijk veel redenen om haar voor een bloemetje te nomineren. Zoals ongetwijfeld bij veel oma’s. Maar mijn oma is zo’n sterke vrouw die iedereen wat gunt. Echt een mensenmens. En .. ze is dol op bloemen! Ik durf met zekerheid te zeggen dat het ‘Bloemetje van de Week’ z’n beste en langste leven bij haar zou krijgen."

De initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders worden hartelijk ontvangen in een mooi flatje in Winschoten-Zuid. Aan de muur hangen foto’s van kinderen en kleinkinderen. En inderdaad: de vensterbank staat vol planten. Sansevieria’s, Aloë vera's en zamioculcas. Op de salontafel staat een bananenplant.

Fijne plek

“Ik woon hier nu 24 jaar”, zegt Martje. “Een heel fijne plek. Alles in de buurt. De Spar, een parkje, leuke mensen.‘’ Ze is gehecht aan Winschoten. “Hier werd ik geboren. Toen mijn man een baan had in Groningen hebben we daar een jaartje gewoond. In Vinkhuizen. Maar ik kon niet aarden. Ik moest terug naar Winschoten.”

Maron zegt: ”Als het zomer is, staat haar balkon vol met bloemen. En de galerij aan de voorkant is dan ook roze van alle bloemen.”

“Gisteren heb ik net de hangplanten bij de voordeur weggehaald. Die hebben daar ook de hele zomer gebloeid” vult Martje aan. “Ik ben gek op bloemen.”

Taxi

Maar ze is zeker niet iemand die achter de geraniums blijft zitten. “Vaak ga ik met de taxi. Dan ga ik op bezoek bij mijn kinderen.” Ze heeft dertien kinderen. De oudste is 65. Haar dochter Grietje woont in dezelfde straat: “We helpen haar een beetje. Met het warm eten enzovoort. Zodat mam hier rustig kan blijven wonen.”

Laatst stond oma in de krant in Stadskanaal: Dochter Jannie was overgrootmoeder geworden. Martje zelf dus betovergrootmoeder. Trots haalt Martje een krantenknipsel uit de kast. Vijf generaties vrouwen op één foto.

Martje is best trots: “Ik heb ze allemaal grootgebracht. En ze liepen er altijd netjes bij.” Op de vraag hoeveel kleinkinderen ze heeft weet ze niet direct antwoord. Maron zegt: “De laatste keer dat we telden, waren er 27 kleinkinderen. Achterkleinkinderen weten we eigenlijk niet. Dat zijn er te veel.”

Martje zegt: “Ik ga ook niet meer overal naar toe. Dat red ik niet meer. Met nieuwjaarsdag is het huis vol. Dan zijn de meeste kinderen even op bezoek.”

Nomineren

Iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week kan via
www.facebook.com/BloemetjeVanDeWeek