'De vereniging verandert niet, maar de naam past er nu wel beter bij'

Winschoten - Mekander. Dat is de nieuwe naam van de Onderlinge Uitvaartvereniging Veendam – Winschoten (OUVW).

Directeur Akke Vrijmoeth licht de verandering toe: "Hoewel OUVW beschrijft wat we doen en waar we voornamelijk werkzaam zijn, zegt het niet wie we zijn. We staan dichtbij onze leden en hun nabestaanden en zochten een naam die daar beter op aansloot. Daarom heet OUVW vanaf nu Mekander. Want afscheid nemen, dat doen we met elkaar. Met Mekander.”

Aansluiten op identiteit
Om tot de nieuwe naam te komen, is de hele dienstverlening van de vereniging nog eens kritisch tegen het licht gehouden. “Als je aan wilt sluiten bij je identiteit, moet je die wel heel erg helder hebben. We hebben daarom niet alleen gekeken naar wat onze wensen waren, maar ook en vooral naar of we ook een stapje extra konden zetten voor de leden. Want je kunt wel zeggen dat je het voor de leden doet, maar we laten het liever zien”, aldus Vrijmoeth.

Noaberschap
“Ons belangrijkste principe is het noaberschap. Dat is altijd al onze basis geweest”, zegt Vrijmoeth. “Dat is een eeuwenoud principe, maar nog steeds van deze tijd. Toen we daar over nadachten, merkten we ook dat een ander principe, namelijk onze uitkeringssystematiek, verouderd was. Daar hebben we de daad bij het woord gevoegd, de systematiek is verbeterd. Vroeger werd bij de vereniging een vast pakket van producten en diensten ingekocht. Dit pakket moest worden afgenomen bij de vereniging. Bij veel uitvaartverenigingen gebeurt dat nog steeds."

En verder: "Wij hebben naar de wensen van onze leden geluisterd. Vanaf nu worden onze pakketten niet alleen meer in goederen en diensten uitgekeerd. De kosten die worden besteed aan de uitvaart, betalen wij tot de hoogte van de overeengekomen pakketwaarde gewoon uit. Het gaat ons er namelijk niet om dat je alle producten van ons afneemt, het gaat ons erom dat we helpen bij een mooi en waardig afscheid.”

Vereniging verandert niet
Onlangs zijn de leden en zakelijke partners van Mekander geïnformeerd over de verandering. Vrijmoeth: “We vonden het vooral belangrijk dat zij weten dat ons bedrijf niet is veranderd. De vereniging verandert niet, maar de naam past er nu wel beter bij. We hopen en verwachten dat onze leden en partners dat ook zo blijven ervaren.”