De tekeningen van Wim Romijn (5)

Vriescheloo - De Groningse kunstschilder, illustrator en auteur Wim Romijn geniet internationale faam als paardenschilder. Daarnaast schildert hij landbouwhuisdieren en wildlife. Zijn ontwerpen en illustraties dienden voor de vervaardiging van wenskaarten, kalenders, posters, borduurpakketten, portfolio’s en giclées. Hij toont op gezette tijden op deze site één van zijn tekeningen.... Dit keer melkbussen.

IJzeren melkbussen wegen ongeveer tien kilogram, de aluminium bussen zijn aanmerkelijk lichter, naar ik inschat ruim één kilogram. Wanneer ze grotendeels gevuld worden, komt er al gauw dertig kilogram bij.

Maakten melkveehouders in de regio gebruik van een melkkoeler dan werd er één keer daags gereden, zonder koeler werden de melkbussen ‘s morgens en ‘s avonds opgehaald met uitzondering van de zondagen en de wintermaanden.

Toen ik op vijftienjarige leeftijd op zoek ging naar een vakantiebaantje werd ik door de melkfabriek afgewezen omdat ik 'te schraal' zou zijn. Uit frustratie over die belediging ben ik juist veel melkbussen gaan schilderen; ik heb er ook een paar in mijn tuin gezet met bloemen erin.