Start Oktobermaand Kindermaand 2018 met burgemeesters en jonker Folef

Winschoten - De meeste burgemeesters in de provincie Groningen bezoeken woensdag 19 september een basisschool in hun gemeente, waar zij door het voorlezen van een volksverhaal het officiële startsein geven van Oktobermaand Kindermaand 2018. Na het voorlezen, worden de speciale stickerkaarten uitgedeeld.

Het is zo langzamerhand traditie om Oktobermaand Kindermaand in Groningen te beginnen met een volksverhaal. Volksverhalen (sagen en legenden) zijn verhalen die van generatie op generatie (vaak mondeling) zijn doorgegeven. Ze zijn van oudsher een bron van vermaak, maar veelal hebben de verhalen ook een waarschuwende of belerende functie.

Dit jaar staat het waargebeurde verhaal van Ferdinand Folef II, baron von Inn- und Kniphausen, de ‘dolle jonker’, die tegen familieportretten vocht, centraal. Meer dan 100 jaar geleden woonde deze Folef op de borg Nienoord in Leek.

Stickerkaart
Op 19 september worden op alle basisscholen in Groningen de speciale stickerkaarten uitgedeeld. Hiermee kunnen de kinderen stickers verdienen na ieder bezoek aan een deelnemende instelling. Als ze twee stickers hebben verzameld, mogen ze een mooie prijs ophalen van een ophaallocatie in de buurt. Een lijst met ophaallocaties is vanaf 1 oktober te raadplegen op de website van Erfgoedpartners: www.erfgoedpartners.nl

Oktobermaand Kindermaand is de maand waarin er heel veel creatieve en spannende activiteiten zijn voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Op een laagdrempelige manier maken zij kennis met culturele instellingen in de provincie. Op alle zaterdagen en zondagen in oktober worden er verschillende speciale activiteiten aangeboden. Het programma is vanaf 19 september te raadplegen via www.kindermaand.nl

Behalve voor de burgemeesters is Oktobermaand Kindermaand inmiddels ook voor scholen en culturele instellingen een begrip geworden. Voor culturele instellingen als musea bijvoorbeeld, die vaak door vrijwilligers worden geleid, is het evenement een prachtige middel om aan educatie te doen.

Oktobermaand Kindermaand wordt in Groningen georganiseerd door Erfgoedpartners. Organisatie is mede mogelijk dankzij de inzet van gemeenten, de culturele instellingen, de scholen.

Rika Pot en Giny Luth

Rika Pot, waarnemend burgemeester van de gemeente Oldambt, leest vanaf 9.00 uur voor aan de leerlingen van obs De Uilenburcht in Beerta, terwijl locoburgemeester Giny Luth van Westerwolde dit doet vanaf 11.00 uur op obs Op d'Esch in Sellingen. Waar burgemeester Jaap Kuin van Pekela gaat voorlezen is nog niet bekend.