Varkens van ’t Swieneparredies verhuizen tijdelijk naar Haren

Nieuw Scheemda - De varkens van ’t Swieneparredies uit Nieuw Scheemda gaan verhuizen. De educatieve varkensboerderij verlaat de gemeente Oldambt en heeft een tijdelijk onderkomen gevonden in Haren. Ze worden directe buren van zorgboerderij De Mikkelhorst.

De verhuizing is noodzakelijk omdat het huidige onderkomen, een 19e-eeuwse Oldambtster boerderij, is verkocht. Stichting ’t Swieneparredies was meer dan twintig jaar gevestigd in Nieuw Scheemda en was voor veel inwoners van de gemeente Oldambt een begrip en een geliefd dagje uit.

Op dit moment vinden op de nieuwe locatie aan de Klaverlaan in Haren voorbereidende werkzaamheden plaats. Wim Boer is de projectleider van ’t Swieneparredies en heeft de afgelopen dagen al behoorlijk wat werk verricht. “We maken het terrein klaar voor veertien rasvarkens. Er zijn betonplaten aangelegd, zodat we de dieren straks makkelijk kunnen voeren en water kunnen geven. Ook zijn er enkele nachtverblijven voor de dieren en twee units geplaatst, die dienst doen als opslag en kantine voor de dierenverzorgers.”

We bezuinigen niet op de uitstraling

Milan Sanders, bestuurslid van stichting ’t Swieneparredies, die de varkens in het beheer heeft, benadrukt dat de buitenkant van de units nog mooi zal worden aangekleed: “Ook al is het tijdelijk, we bezuinigen niet op de uitstraling. We zetten het terrein af met een gloednieuw kastanje houten hekwerk en ook de tijdelijke units worden met hout bekleed zodat het een natuurlijke uitstraling heeft.”

De huidige werkzaamheden op het nieuwe terrein roepen vragen op bij het Harense publiek. Geert Naber, manager van de aangrenzende zorgboerderij, merkt dat dagelijks en benadrukt dat het geen uitbreiding is van de Mikkelhorst: “De gemeente Haren heeft dit mogelijk gemaakt en we krijgen tijdelijk nieuwe buren. Daar zijn we hartstikke blij mee. Zij brengen nieuwe materialen mee zoals voersilo’s waar wij graag gebruik van maken. Omgekeerd maakt ’t Swieneparredies gebruik van enkele voorzieningen op ons terrein. Een mooie wisselwerking is dat.“  

Geen bezoekerscentrum meer

Of ’t Swieneparredies straks op de nieuwe locatie ook toegankelijk is voor het publiek, daar wil bestuurslid Sanders graag duidelijkheid over geven: “We hebben geen bezoekerscentrum meer, en ook geen museumfunctie. Maar er zijn doordeweeks altijd twee vrijwilligers om de varkens te verzorgen, dus als mensen even willen komen kijken, kan dat. Het zou mooi zijn als we in de herfst onze tentoonstelling over varkens in de boerderij van de Mikkelhorst kunnen laten zien. Maar prioriteit is een goed onderkomen te bouwen voor onze varkens.” 

Groot Bronswijk

’t Swieneparredies is op dit moment in gesprek met de gemeente Delfzijl of een vestiging op het terrein Groot Bronswijk in Wagenborgen mogelijk is. Dorpsbewoners zijn de afgelopen tijd geïnformeerd over de plannen. Het terrein van de voormalige psychiatrische instelling is deels bebost en zou een goede locatie zijn voor varkens, die van nature goede natuurbeheerders zijn. Sanders: “Ze woelen de bodem om, eten de lage vegetatie tussen bomen en houden op die manier bospercelen open. Varkens zijn van oorsprong echte bosdieren en dat is nou precies wat Groot Bronswijk te bieden heeft: een verwilderd bos waar de varkens naar hartenlust aan de slag kunnen als natuurbeheerder en het perceel een parkachtige uitstraling kunnen geven.”

Naar verwachting zullen de varkens één voor één worden verhuisd. Streven is om de eerste dieren over twee weken te verhuizen. 

Duster en Swiffer
’t Swieneparredies zoekt nog een nieuw onderkomen voor varkens Duster en Swiffer (6), twee middelgrote, gecastreerde beren. Het eigenzinnige duo is onafscheidelijk en wil alleen gezamenlijk naar een nieuw baasje. De afgelopen tijd hebben de varkens veel aandacht gekregen en zijn daardoor steeds socialer geworden, maar ze houden gepaste afstand.

Wie een plek heeft voor deze eigenheimers en een goede afgerasterde plek met eigen buitenverblijf kan aanbieden, kan contact opnemen via info@swieneparredies.nl.