Bruidsklok keert terug naar het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee

Heiligerlee - De op 23 februari 1960 door Andries Heero van Bergen gegoten uitzonderlijk versierde klok, een huwelijksgeschenk voor Beatrix van Bergen, is teruggekeerd naar het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee.

Beatrix verhuisde in 1967 naar de Verenigde Staten, waar ze op 26 juli 2018 overleed. Kort tevoren had ze haar Nederlandse familie én het Klokkengieterijmuseum bezocht. Het was haar wens dat deze unieke klok in de collectie van het museum zou worden opgenomen.

Op 8 september werd de klok door haar nicht Tineke Pruyn aan het museum overgedragen. De rijkversierde bruidsklok is te zien in de hal van het museum, naast de plaquette van de gieter, A.H. van Bergen.

Oelet Koko Maailmani

Het legaat omvat ook twee klokjes die zijn gegoten door de Franse gieterij Paccard uit Annecy; H(armannus) H(eero) van Bergen was hun vertegenwoordiger in de VS. Het betreft een sacristiebel en een klok met een raadselachtig opschrift: ‘Oelet Koko Maailmani’. Het museum wil graag weten wat dat betekent; voor wie het musuem uit de brand helpt is er een verrassing.