Petra Groen uit Oude Pekela Taalheld van Groningen

Oude Pekela/Groningen - Petra Groen uit Oude Pekela is samen met de Stad-Groningers Diana Vos, Simone van Leusden en Saskia Nijburg benoemd tot Taalhelden van Groningen. De gebeurde in het Groninger Forum.

Zij kregen de prijs vanwege hun unieke en bijzondere inzet voor taal. Zij ontvingen de prijs tijdens de Week van de Alfabetisering (3 tot en met 9 september), omdat zij zich bijzonder verdienstelijk inzetten voor een beter geletterd Nederland.

Met de regionale TaalHeldenprijs vraagt Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. In de provincie Groningen heeft circa 13 procent van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. In alle twaalf de provincies worden de komende maanden TaalHeldenprijzen uitgereikt. Uit deze provinciale TaalHelden worden in januari 2019 drie landelijke TaalHelden verkozen. Deze landelijke prijs wordt uitgereikt door Prinses Laurentien.

Petra Groen

Petra Groen, 45 jaar heeft de eer om Groningen te vertegenwoordigen bij deze landelijke verkiezingen. Zij heeft op latere leeftijd gekozen beter te leren lezen en schrijven en zet zich nog steeds daarvoor in.

Stadsdichter Lilian Zielstra, geboren en getogen in Nieuwe Pekela, verwoorde het in een speciaal voor Petra geschreven gedicht als volgt: “Er is geen wijzere uitspraak dan deze vier woordjes: ik weet het niet. Jij ging naar de woorden opzoek, je sleepte ze zelf naar de pagina’s en je brengt de letters naar de mensen toe. Je bent moedig, je bent een held!”

Diana Vos is gekozen als Groningse taalheld in de categorie Taalbegeleider, vanwege haar grote aandeel in het succes van het taalcafé in de wijk Selwerd in Groningen. En Simone van Leusden en Saskia Nijburg zijn gekozen als taalhelden in de categorie Bruggenbouwer/samenwerkingsverband vanwege het ontwikkelen van een screeningsaanpak die vanuit de samenwerking is ontstaan tussenhet sociale wijkteam en het Taalhuis.

Echte doorzetters
De winnaars ontvingen een certificaat en een bloemetje uit handen van Elly Pastoor, voorzitter van het Provinciaal Bondgenootschap voor een geletterd Groningen. Zij onderstreepte het belang van de inzet van deze mensen: “Last van cijfers en letters, moet lust zijn!"

Meer informatie

Meer informatie op: www.weekvandealfabetisering.nl