Klots - Burgemeester (column David Stolk)

Winschoten - In het regionale nieuws las en zag ik dat de gemeente Oldambt vijftien aanmeldingen, of sollicitanten, heeft ontvangen voor de, helaas, vrijgekomen functie van de ‘capo di tutti capi’ of de ‘primus interpares’ van deze gemeente. Nogal een opgave en gedurfd. Sommige reacties waren van mening dat het nogal weinig sollicitanten waren. Ik vind het veel. Durf het maar aan. In de voetsporen treden. Je doet het niet snel goed. Je wordt altijd vergeleken.

Na het plotselinge overlijden van onze burgervader viel er een gat. Dit gat werd, wellicht tegen wil en dank, zeer kordaat en vakkundig opgevangen door de eerste locoburgemeester. Een soort Piet Hein. Iets met klein en groot.

Vijftien dappere mannen en vrouwen die het aandurven. Of je hebt een enorm bord voor je hoofd of je weet dat je meer dan geschikt bent. Zes van deze vijftien zijn geen lid van een politieke partij. Wellicht overwegen ze lid te worden van meerdere partijen om als zodanig, zoals prof. dr. ir. Karremans, genoemd te worden.

In mijn onbescheiden mening spreekt dat voor een kandidaat. De partijloze status. Dan is er namelijk geen kleine achterban waar je rekening mee moet houden. Dan hoef je niet altijd over een schaduw heen te stappen. Dan doe je gewoon wat het beste is. Niet voor jou, niet voor de partij, niet voor de coalitie, maar voor je gemeente.

Ik zou graag een ongewild advies geven aan de sollicitatiecommissie. Ik zou dat in het achterhoofd houden. Laten wij daar dan in voorop lopen. De eerste burgemeester die niet gelieerd is aan een partij. Maar iemand die gelieerd is aan zijn gemeente. Daar kan de landelijke politiek een spreekwoordelijk puntje aan zuigen. Want het is toch van de zotte dat onze regeringsleider ook partijleider is van de VVD?

Wanneer je niet ideologisch verbonden bent aan een partij, wie is dat nog tegenwoordig, dan stem je toch op een persoon? Omdat je deze of gene geschikt vindt? In mijn geval moet die persoon niet bij een populistisch gedreven partij behoren, maar verder zouden we allemaal toch, in de basis, hetzelfde moeten willen?

Het is niet aan ons. Onze nieuwe leider wordt geselecteerd door een selectief gezelschap. En eigenlijk vind ik dat meer dan prima. Echter moet dat gezelschap kennis, kunde en onpartijdig zijn. Het gaat vaak goed. Veel burgemeesters doen het goed. Ze maken twee termijnen vol en, uitzonderingen daar gelaten, zijn kundig in wat ze doen. Dat zie je ook bij de Commissarissen van de Koning. Ze hebben gemeen dat ze niet direct door het volk worden gekozen. Een premier ook niet, maar deze wordt door de grootste partij naar voren geschoven. Zonder sollicitatiecommissie.

In het Oldambt krijgt de commissie het zwaar. Als ook de nieuwe burgemeester. Ik heb het epistel gelezen waar hij of zij aan moet voldoen. Dat is al niet makkelijk, maar om in diepe voetsporen te treden al geenszins. Ik zou het wel weten, zonder de sollicitanten te kennen. Misschien wint ze ook wel de zilvervloot.