Circa 2800 hardlopers doen mee aan de RUN

Winschoten - De late vakantie in het Noorden heeft de RUN, volgens de organisatie, enigszins parten gespeeld, want buiten de aanmeldingen voor de 50 en 100 kilometer ligt het aantal inschrijvingen wat lager dan in voorgaande jaren. Toch zullen er op zaterdag 8 september circa 2800 hardlopers meedoen aan een van de onderdelen van de RUN: 50 en 100 kilometer, de estafette, de Lutje RUN en de wandelingen.

Op zaterdag 8 september wordt in Kroatië het Wereldkampioenschap 100 kilometer gelopen. Bij dat WK komen lopers en loopsters uit 42 landen uit voor hun land. Ondanks dat veel sterke lopers en loopsters daar meedoen, staat er toch een sterk deelnemersveld aan de start bij de RUN.

De Duitser Jörg Heiner heeft een PR van 6.59 op de 100 kilomter, maar loopt ook een goede hele (PR 2.26) en halve marathon. Jörg deed in mei mee aan het EK Masters halve marathon waar hij vierde werd in zijn leeftijdscategorie. De Ier Keith Whyte komt terug van een lange blessureperiode. Keith won veel wedstrijden en is Iers recordhouder op de 100 km met zijn tijd van 7.02. De jonge Engelsman Adam Holland heeft het wereldrecord op de marathon 10-daagse met zijn tijd van 27.38, gemiddeld 2.45 per marathon. Hij bleef de Italiaan Giorgio Calcaterra dit jaar ruim voor bij de marathon 10-daagse. Calcaterra werd in 2011 Wereldkampioen in Winschoten.

Adam Holland

De RUN wordt de eerste 100 kilometer voor Adam Holland, maar met zijn marathon PR van 2.27 en ervaring in ultralopen kan hij meedoen voor de podiumplekken. De Tsjech Daniel Oralek won de 100 km bij de RUN vier keer en doet dit jaar voor de 14e keer mee. De topjaren zijn voor Daniel misschien voorbij, maar het blijft een loper om rekening mee te houden. De in Engeland wonende Nederlander Cees van der Land liep een marathon van 2.34 maar haalde ook podiumplekken in ultralopen van 60-167 km. Bram van Rijswijk werd in 2014 in een PR tweede en Nederlands kampioen. Bram verbeterde zijn PR vorig jaar tot 7.24. De Schot Grant Jeans heeft een PR van 7.11 op de 100 km en liep dit jaar al een 50 mijl in 5.49.

Daarnaast doen er lopers mee als de Engelsman Robbie Bell, de Belg Joris Beaumon, de Duitsers Peter Kaminsky en Christian Thiel en de Spanjaard Francisco Rivero. Mannen die op een goede dag (ruim) onder de 8 uur kunnen lopen.

100 Kilometer vrouwen
Bij de vrouwen kan het ook een spannende strijd gaan worden. De Duitse Anne Stephan is in vorm getuige haar tweede plek op het Duits Kampioenschap 6 uur met een afstand van ruim 74 km. De Zweedse Petra Skiöld liep al eens 75 km op de 6 uur en heeft 8.28 gelopen op de 100 kilometer. De jonge en talentvolle Nederlandse Sameena van der Mijden heeft minder ervaring bij het ultralopen maar wist zich op de marathon dit jaar sterk te verbeteren met een overwinning in de Cyprus-marathon in 3.02. Linda Voets deelt als 24 uur loopster haar 100 goed in. Zij kwam dit jaar al tot een tijd van 8.39 op 100 km in Steenwijk.

Naast deze vrouwen doen er loopsters mee als de Spaanse Eva Esnaolo-Agesta, de Oostenrijkse Alexandra Heiml en de Nederlandse vrouwen Wilma Dierx, Ingrid IJsebaert en Hinke Schokker.

Nederlands kampioenschap 100 kilometer
Naast de open wedstrijd wordt er zowel bij de mannen als de vrouwen het Nederlands kampioenschap 100 kilometer onder auspiciën van de Atletiek Unie gelopen. De strijd om de podiumplekken lijkt spannend te gaan worden.

50 Kilometer mannen en vrouwen
Op de 50 kilometer gaan drie goede marathonlopers hun debuut maken. De Nederlander Riekele Kobes heeft met 2.33 de snelste recente tijd en zal te maken krijgen met de jonge Engelsman Jonathan Barnes die dit jaar 2.34 liep. De Noordelijke topper Jan Venhuizen hoopt een lange marathon carrière bij de RUN af te sluiten met een goede 50 kilometer. Na de RUN loopt Jan alleen nog kortere wedstrijden. Ton Verbaandert en waarschijnlijk ook Harm Sengers zullen na een blessureperiode de draad weer oppakken bij de RUN op de 50 kilometer. Beiden kwamen eerder uit voor Nederland bij het WK 50 kilometer.

Patrick Kaczynski

Uit Duitsland doet Patrick Kaczynski mee die veel kleinere Duitse marathons wint en een PR van 2.43 heeft. Bij de vrouwen is de Duitse Julia Jezek de favoriete. Zij zal voor een tijd van rond de 3.55 gaan. Andere sterke vrouwen zijn haar landgenote Christiane Neidiger, Erika Broekema en Lydia Doornbos die vorig jaar nog tweede werd bij de 50 kilometer. Voor de beste man en vrouw uit de gemeente Oldambt is er een speciale prijs.