Geen 10, geen 15, maar 18 kuikens bij kip in Kibbelgaarn

Kibbelgaarn - Jorge Juan Holscher uit Kibbelgaarn, een streekje in de driehoek Zuidwending, Veendam en Pekela, keek vanmorgen vreemd op, toen hij in de bosjes in zijn kippenren iets zag bewegen. Eén van zijn Duitse Lanhäner kwam plots te voorschijn, gevolgd door maar liefst 18 kuikens.

"Het was net een zwerm bijen. Plots kwamen ze allemaal onder de struik vandaan." Hij en zijn vrouw wisten niet dat er onder de struik een kip aan het broeden was. "Waarschijnlijk zijn ze zondag geboren. De zwangerschap bij dergelijke kippen duurt pakweg drie weken."

Dat de kip niet eerder werd opgemerkt, komt omdat ze zich had verscholen. "Ze had een kuiltje gegraven en was daar in gaan liggen, lekker beschut onder de takken van de struik."

Holscher, die vier zwarte en twee witte volwassen Duitse Lanhäner heeft, was blij verrast. "Ik heb al jaren kippen, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Je hoort wel eens dat een kip in één leg een stuk of twaalf kuikens voortbrengt, maar achttien is heel bijzonder."

Moeder kip had trouwens 19 eieren gelegd, maar eentje kwam niet uit. "En dat is ook bijzonder", vervolgt hij. "Kijk", Holscher wijst naar een witte kip, die met zes kuikentjes in een hokje zit. "Deze kip heeft 9 eieren gelegd, waarvan uit zes kuikens zijn gekomen."

Holscher, van Argentijnse afkomst, heeft een groot deel van zijn leven dieren gehad. "Een hond, drie katten, kippen en zelfs schapen. Eerst hadden mijn vrouw en ik er drie, maar op een gegeven moment waren het er al negen. Dat werd een beetje te gek. De schapen hebben we toen weggedaan."

Argentinië? "Ja, mijn ouders zijn in 1948 naar Argentinië verhuisd. Ik heb daar tot mijn 24e gewoond. Daarna zijn we naar Nederland verhuisd. Uiteindelijk zijn we in het Noorden terechtgekomen. Mijn moeder is eentje van de familie Harms, een echte Pekelder", legt hij uit.

Holscher is van plan om volgend jaar zijn geboorteland te bezoeken. "Het is de bedoeling dat ik een week of zes met mijn vrouw daarheen ga. Ik heb nog wel contacten met vroegere klasgenoten. Het verblijf daar is dus geen probleem."

Wat wel een probleem is, zijn zijn haperende knieën. "Ik heb al twee nieuwe heupen en moet nu ook nieuwe knieën. Binnenkort word ik geopereerd. Hopen dat ik tegen die tijd weer mobiel ben."

"Maar dat is van latere zorg", besluit Holscher, "eerst genieten van mijn kippen en kuikentjes."