Beloning tot 275 euro voor mensen die de auto laten staan

Winschoten/Groningen - Automobilisten die regelmatig in de avondspits op de zuidelijke ringweg in de stad Groningen rijden kunnen sinds deze week sparen voor cadeaus als ze anders reizen. Elke keer dat ze de auto laten staan, sparen ze punten. Dit kan oplopen tot wel 275 euro.

Automobilisten die mee willen doen, kunnen de app TimesUpp downloaden op hun smartphone en zich registeren voor Gafilevrij. Zie ook daarvoor de website www.gafilevrij.nl

Met de campagne Gafilevrij wil samenwerkingsorganisatie Groningen Bereikbaar forenzen motiveren om op een andere manier naar het werk te gaan.

Het verkeer op de ringweg richting Drachten rijdt tussen de Europaweg en het Julianaplein op twee versmalde rijstroken. Op deze tijdelijke weg mag maximaal 50 kilometer per uur gereden worden. Nu het najaar voor de deur staat en meer mensen weer de auto pakken, wordt de kans op files hier groter.

Anders reizen
Er zijn vele volgens Groningen Bereikbaar goede alternatieven op de auto. Voor 50 procent van de autoforens is het openbaar vervoer een snellere en vaak goedkopere manier om te reizen. En met de OV-Probeerkaart van Groningen Bereikbaar kunnen forenzen drie weken gratis testen of het OV iets voor ze is. Natuurlijk is de fiets ook een prima alternatief, en voor grotere afstanden is de e-bike of speed pedelec een goede optie.

P+R-terreinen

Daarnaast zijn er rondom de stad verschillende P+R-terreinen. Hier kunnen forenzen parkeren en hun reis voortzetten met de bus of fiets. Een andere manier om de spits te mijden, is op een ander tijdstip beginnen met werken of een dagje thuiswerken. Veel bedrijven en instellingen bieden hier tegenwoordig de mogelijkheid voor.