Boerenerffestival in Midwolda brengt historie tot leven

Midwolda - Het Boerenerffestival in Midwolda brengt historie tot leven. Het evenement bij Boerderij Hermans Dijkstra is op zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 uur.

De landbouwers Dijkstra en Barlagen zijn er klaar voor. Als elk jaar vormen ze het middelpunt van de activiteiten in en om Boerderij Hermans Dijkstra. Als welgestelde landbouwers zitten ze in de pronkkamer en praten over oogst en paarden.

Kleinkind

Dit jaar is er een kleinkind geboren en verwacht de familie visite die met paard en rijtuig wordt gebracht. Dat geeft opschudding. Living history met een knipoog, een beetje uitvergroot, met een theatraal tintje, maar altijd zoveel mogelijk getrouw aan het verleden. Pure echtheid, dat is het al jaren het streven van de organisatie.

Aan het festival op zaterdag 8 september doen zo'n zestig vrijwilligers mee. Meiden aan de was, knechten aan het werk. Kinderen in ot en sien kleding en natuurlijk de deftige familie. Achter de boerderij wordt met paard en dorsblok koolzaad gedorst, zoals dat hier 100 jaar geleden gebeurde. "Dat zie je nergens meer", aldus  Jan Koers die in de organisatie zit.

Koolzaaddorsen

In het verlengde daarvan is in de schuur een film te zien over het nagespeelde koolzaaddorsen in Nieuwolda, uit 1952. Deze keer ook komt een groep hannekemaaiers verschillende malen de boerderij bezoeken. Grasmaaiers uit Westfalen, die vroeger naar onze provincie kwamen voor werk. Ze werden vaak als nogal dommig bestempeld, maar de theaterscène laat een ander beeld zien. En als ook nog het weer goed is, zitten de bezoekers op het terras midden in de levende geschiedenis van rond 1900.