Klots - Van der Laan Delicatessen (column David Stolk)

Winschoten - Alles is te koop. Zelfs een titel van een column. U begrijpt ook bij mij is de commercialisering ingetreden.

Onlangs moest ik twee mandjes met lekkernijen ophalen bij Harrie. U weet wel van die filmpjes. De manden zagen er fantastisch uit. De frivole ondernemer vroeg mij wat het kostte om hem te noemen in een column. Hij heeft de hoofdprijs betaald en daarom heet deze column Van der Laan Delicatessen, Langestraat 56 te Winschoten. Wellicht heeft hij ook nog een paar citroenballen liggen.

Vaak ageer ik tegen de sociale media, echter het kan leuk zijn. Laatst werd ik lid van een groep. Genaamd ‘stadionnostalgie’, later kwam ik erachter dat het een Duitse groep betrof, maar niet minder leuk. Beelden van oude stadions met staanplaatsen, sintelbanen, onoverdekte tribunes en vooral prachtige stadionnamen. Niedersachsenstadion, Adolf-Jager-Kampfbahn, Stadion am Zoo, Craven Cottage, Stadion der Freundschaft en De Wageningse Berg.

Tegenwoordig is alles te koop. Ook stadionnamen. Ik zwijg over onze trots van het noorden. In elk opzicht verkwanselen zij hun eigen subcultuur. Van Oosterpark naar Hitachi Mobility Stadion, van Zuiderpark naar Kyocera stadion, van Mitstubishi Forkliftstadion naar Yanmar stadion. Het houdt niet op. Wanneer er geen sponsor
gevonden wordt dan zijn er een paar marketinggoeroes die iets leuks verzinnen. Feijenoord City, Gelredome, Grolschveste (die is dubbel ingestoken) en Veltins Arena.

Het voetbal is geworden tot een vreselijk exponent van het kapitaal. Alles en iedereen draait om het geld. De prachtige woorden van Gordon Gekko, in de film Wall Street, ‘Greed is good’ is voor de voetbalwereld profetisch geweest. In mijn jeugd vereenzelvigde ik mij met namen als Jan Veenhof en Gary Brooke. Jongens van de klei. Op zaterdagavond gingen we naar de Langeleegte. Daar zagen we elf semiprofs, vooral uit de regio, zo goed mogelijk tegen een bal trappen.

Het ergste wat er in de laatste paar jaar is gebeurd, is dat de eerste divisie, nu Keukenkampioen divisie heet. Ik vraag mij dan af hoe dat gaat. Een paar commerciële boys van de KNVB stappen uit hun leaseauto met een contract onder hun armen en wrijven in hun handen. Die bonus is binnen. Is er dan, in Diego’s naam, niemand die dan zegt: ’Jongens, goed gedaan, maar misschien moeten we dit niet willen.’ Ik kan mij dat niet voorstellen. In zo een divisie wil je toch niet spelen. Dan kom je toch elke wedstrijd niet opdagen! FC Twente is gedegradeerd. Hopelijk voor hen worden ze kampioen. Maar dan zijn ze voor altijd en eeuwig, inderdaad, de Keuken Kampioen. Dan kun je direct, retteketet, naar BeterBed.

Het zal de vooruitgang zijn. Volgens minister Wiebes is dat het summum. De vooruitgang. Dus ik ga daar in mee. Ik moet wel. Kortom mocht u genoemd willen worden of zelfs de titel van deze column worden, kunt u contact opnemen. Een wethouder van Pekela wilde zelfs dat ik hem zou betalen om hem te noemen. Bij deze. Het bedrag wordt naar de partijkas overgemaakt.