Jos B. is #fakenews - column

Bellingwolde - U kent misschien het korte interview met een mevrouw die protesteert tegen de komst van vluchtelingen naar haar dorp; ik meen een jaar of drie geleden. De dame was ervan overtuigd dat de vluchtelingen de banen van de ‘gewone Nederlanders’ (wie dat ook moge zijn) afpakken.

‘Mijn schoonzoon is al jaren op zoek naar een baan, maar krijgt niks. Die vluchtelingen komen hierheen en krijgen meteen een baan aangeboden. Waar zijn we dan mee bezig?’

Hoe weet u dat mevrouw?, probeert de verslaggever nog. ‘Dat heb gestaan op Facebook’, antwoordt ze kordaat.

Kortom, wat op Facebook staat is waar. Niet alleen de teksten, ook de foto’s, alles. Dat het leven van Mientje compleet ruk is, klopt dus niet. Ook ziet ze er – afgaande op haar profielfoto – top uit. Beetje gefotoshopt misschien, maar de zwoele blik en pruilende pornolippen zijn echt. Heus.

Nu de discussie over fake news in alle hevigheid is losgebarsten, mag je toch veronderstellen dat den mensch wat op zijn of haar hoede is als er berichten op Facebook worden gepost, maar niet dus.

Daar kwam ik vorige week achter. Tot mijn stomme verbazing las ik een berichtje van een inwoner van Bellingwolde, die de van moord op het Limburgse jongetje Nicky Verstappen verdachte Jos B (figuurlijk) tegen het lijf was gelopen. B. zou, zo wordt gesteld door de Bellingwolder, gezien zijn bij de grens met Duitsland. Liftend. 

De Bellingwolder probeert zijn auto te draaien om de persoon in kwestie van dichtbij te bekijken, maar – ach jee -  zijn wagen begeeft het. Wel ziet hij nog dat Jos B. in een Duitse auto stapt en richting Die Heimat scheurt. Hij heeft nog wel de tegenwoordigheid van geest het kenteken van de Duitse auto te noteren. Ook dit kenteken plaatst hij bij zijn verhaal. Dat het een Nederlands kenteken betreft, wekt blijkbaar geen argwaan bij ‘de lezer’.

In no time wordt het bericht vele tientallen keren gedeeld. Ook stromen de reacties binnen. Slechts een enkeling vraagt zich af of het verhaal van de Bellingwolder wel klopt.

Ik hoop dat het nieuws dat Jos B. amper een halve dag later werd opgepakt in Spanje, en daar ook al maanden verbleef, de wenkbrauwen deden fronsen van de mensen die massaal hebben gereageerd op het bericht van de Bellingwolder, en  -  erger nog – diens bericht hebben gedeeld.

Alles voor zoete koek aannemen wat op Facebook staat is niet verstandig, want de gevolgen kunnen groot zijn. Voor je het weet heb je een malloot als president van het machtigste land van de wereld.

Arjan Brondijk