BOERzoektBUUR in Winschoten

Winschoten - Maatschap Kieft-Elzinga uit Winschoten wil komend najaar de start maken met BOERzoektBUUR: "Het wordt tijd voor asbest eraf, zonnepanelen erop!", aldus Hendrik-Jan Kieft, die sinds 2002 een kippenhouderij heeft.

In 2011 maakten zij al de stap om biologisch te gaan werken. Nu is het tijd voor de volgende stap: richting klimaatneutraal.

BOERzoektBUUR staat voor duurzame voorfinanciering in ruil voor duurzame producten en diensten. Kort gezegd: nu 5 betalen, straks 6 halen. Het concept BOERzoektBUUR is al gelanceerd in 2008. Zo'n 50 boeren deden al eerder mee, en zo is meer dan 500.000 Euro vergroend.

De boer wil bijvoorbeeld verduurzamen door zonnepanelen op zijn dak te nemen. Het geld dat hij daarvoor nodig heeft kan hij via de bank regelen, maar ook met zijn klanten en/of buren. 

Zonnepanelen

Via BOERzoektBUUR investeert de boer in zonnepanelen op zijn schuur dankzij bijvoorbeeld voorfinanciering door de buren (250 euro per aandeel). Hij gebruikt de stroom zelf, en daardoor daalt zijn energierekening direct. De buren ontvangen in ruil voor hun aandeel producten en diensten van de boerderij (ter waarde van 300 euro per aandeel, in de vorm van een strippenkaart van twaalf waardebonnen, één per jaar te besteden).

Wil de boer liever investeren in andere duurzame maatregelen in plaats van in zonnepanelen: dat kan ook, bijvoorbeeld in een biovergister. Als hij dat maar gewoon goed communiceert naar zijn buren.

Sommige boeren willen liever waardebonnen in kleinere 'porties' dan 50 euro; dat kan ook.

Maatschap Kieft

Maatschap Kieft is gevestigd  aan de Oogstweg in Winschoten. Er is een plattelandswinkel met - naast eigen producten - ook producten van andere boeren uit de omgeving. De winkel is open op donderdag van 13.30 tot 18.00 en vrijdag en zaterdag van 10.00 tot18.00 uur. Men kan hier vanaf 30 augustus voor 250 euro aan bonnen kopen om hen zo te helpen met voorfinanciering. Zij werken met bonnen van 25 euro. De 'klant' krijgt voor zijn inleg 12 bonnen. Voor meer informatie over het bedrijf: www.kippenkieft.nl

Meer over BOERzoektBUUR op https://www.cocratos.nl/