VKSO repeteert in De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans

Bad Nieuweschans - Het VKSO, het orkest van de Veenkoloniën, start zondag 2 september haar muzikale seizoen met diverse deelrepetities in een voormalige loods voor het stallen van locomotieven in het monumentale en markante gebouw: ‘De Graanrepubliek’ (voorheen De Oude Remise). Toegang is gratis.

Voorafgaand aan een concert vindt er veel plaats binnen een orkest. Orkestleden studeren thuis hun muziekpartijen in en komen vervolgens samen binnen het orkest om te repeteren onder leiding van de dirigent. Dit zijn de zogeheten tutti-repetities. (tutti is de Italiaanse term voor alle(n).

Maar wat menig toehoorder misschien niet weet, is het belang van de te houden deelrepetities. Een deelrepetitie betekent dat bijvorbeeld uitsluitend de strijkers met elkaar repeteren of juist de blazers dan wel slagwerk. Deze deelrepetities zijn bij de strijkers ook weer onder te verdelen in het repeteren van enkel en alleen de eerste violen, de tweede violen, de altviolen, de celli en de contrabassen. Voor blazers geldt nagenoeg hetzelfde, deze kan men opsplitsen in hout- en koperblazers. 

Onderdeel

Zo kan iedere sectie binnen een orkest onderdeel zijn van een deelrepetitie en zijn deze deelrepetities uiterst belangrijk om de kwaliteit en het niveau van het orkest op peil te houden om zodoende het orkest naar een hoger level te brengen, naast de reguliere tutti-repetities. Dit alles ter voorbereiding van weer een muzikaal seizoen vol concerten en projecten.

Tijden

Van 16.00 tot 18.00 uur is de openbare deelrepetitie voor blazers en slagwerk; van 19.00 tot 21.00 uur die van de strijkers.